När man ska renovera sitt badrum finns det många saker att tänka på. Bland det viktigaste är golvet. Mycket tid och omsorg måste läggas på att få golvet säkert. Fuktskador i badrum till följd av slarvigt hantverk eller felaktiga material är väldigt vanligt i Stockholm. Faktum är att mer än en tredjedel av de fuktskador i badrum som rapporterats har att göra med bristande tätskikt i golvet.

Mattläggare med våtrumsbehörighet

Det är av yttersta vikt att man väljer en mattläggare eller plattsättare med våtrumsbehörighet. Detta för att garantera att arbetet blir korrekt utfört. Det finns inga lagar som säger att man måste anlita hantverkare för att renovera ett badrum, förutom när det gäller el, men i allt väsentligt är det standard. Reglerna kring våtrum säger att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört, och det är ytterst få hemmafixare som klarar att upprätta ett fungerande tätskikt och göra rummet helt säkert mot fuktskador.

Dessutom har en mattläggare med våtrumsbehörighet genomgått en utbildning och blivit certifierad. När han utfört arbetet kan han utfärda ett våtrumsintyg, något som är guld värt vid till exempel en försäljning av bostaden. Ett säkert och snyggt badrum är bland det viktigaste när människor letar bostad, enligt mäklarsamfundet ökar ett våtrumsintyg lägenhetens värde betydligt. Ett hjälpligt hemmafix har snarare motsatt effekt.

matta i badrum

Våtrumsmatta

En våtrumsmatta är det bästa skyddet mot fukt man kan ha. Det är också det billigaste alternativet. En våtrumsmatta är både ytskikt och tätskikt i ett, medan ett kakelgolv i sig inte skyddar utan måste kompletteras med en fuktspärr och flera andra lager. Under mitten av 1900-talet var våtrumsmattor vanliga i Stockholm, och då var också fuktskadorna i badrum mindre. Under 90-talet revs dock många mattor ut och ersattes av kakel och klinker, varpå fuktskadorna steg i höjden.

Anledningen till detta är inte att kakel och klinker är dåliga material i badrum, tvärtom, men keramikplattor är i sig ingen fuktspärr. Tvärtom släpper de igenom fukt varje gång du tar en dusch eller ett bad. De andas, och därför är det av yttersta vikt att det bakom keramikplattorna sitter ett ordentligt tätskikt. Tyvärr slarvades det en hel del med detta under nittiotalet och resultatet blev tydligt när fler och fler badrum drabbades av fuktskador.

Renässans för mattor

Idag är kunskapen kring tätskikt bättre. Samtidigt är våtrumsmattorna på väg tillbaka, något som märks när man talar med våtrumsbehöriga mattläggare runt om i Stockholm. Många har insett att det inte bara är ekonomiskt, det är också det säkraste sättet att skydda sitt badrum mot fuktskador.

Nyare våtrumsmattor finns dessutom i en allt större variation gällande färger och mönster. Det finns idag riktigt snygga våtrumsmattor som mycket väl kan mäta sig mot vackert kakel ifråga om estetik. Möjligheten att kombinera våtrumsmatta med kakel och klinker ger ökade möjligheter till personligt uttryck.

Välj kvalitet och professionalitet

När du ska renovera ditt badrum, välj för säkerhets skull att lägga en kvalitativ våtrumsmatta med inbyggt tätskikt på golvet. Och välj en professionell mattläggare med våtrumsbehörighet så att du kan vara säker på att undvika tråkigheter med fuktskador och försäkringsbolag som inte vill ersätta dig. Ett väl utfört hantverk och ett våtrumsintyg som ökar bostadens värde är vad du kan vänta dig när du anlitar en mattläggare med våtrumsbehörighet i Stockholm.

10 Dec 2017