Har du ett badrum som inte luktar fräscht längre kan du behöva titta efter tecken på fukt, eller till och med på hur dina rör ser ut. Just om du har saker i rören, som inte ska vara där kan ge en omisskänlig lukt som ger hela badrummet en ofräsch odör. I Stockholm, till exempel, finns det minst lika många råttor som det finns innevånare, sägs det. De finns överallt, och till och med inne i vatten- och avloppsrör. Där kan de ställa till med mycket skada. På samma sätt kan även rör som befinner sig i närheten av växter, bli angripna av kraftiga rötter. En annan vanlig skada som kan angripa rör, är fett som kommer in i avloppet.

Någon som minns en gigantisk klump med fett som hittades i underjorden i Londons avloppssystem? Det visade sig att det som orsakade stopp i avlopp i ett flerfamiljshus var en gigantisk fettpropp, som antagligen hade vuxit till sig under flera år. Fett i avlopp är en vanlig orsak till stopp i avlopp. Dem kan man inte komma till rätta med, med diskmedel, eller endast hett vatten.  Dem måste man avlägsna och se till att fettet inte kommer in i rören, helt enkelt.

Renovera rören med plast

Om du är i den situationen att du behöver förnya rören, är det bästa som du kan göra är att ta kontakt med ett VVS-företag som kommer ut och antingen har en kamera på ett stativ som de för in i rören, eller på en liten rörlig ställning som kan rulla ini rören. Kameran sänder då bilder eller filmer till en dator, så att du, och rörmokarna kan se hur det är ställt med rören inuti. När du väl sedan har sett hur de är; dåliga eller helt okej, kan du lättare fatta beslut om hur du ska göra med dem. Tycker du det ändå är svårt att veta, kan du alltid rådfråga VVS-företaget om vad som är bäst just med dina rör. De har oftast stor erfarenhet och har sett många rör, och kan ge dig bra råd om hur du bör göra för att rören ska bli så bra som möjligt.

Detta är relining

Har du rör som behöver förnyas, måste du inte lägga helt nya rör. Du kan enkelt lägga in nya plaströr i befintliga rör, eller om du så vill, kan rörmokarna spruta in plast i befintliga rör, som sedan härdas. Då får du en ny yta av plasten som lägger sig inne i rören, som gör att de håller för längre tid och du behöver inte oroa dig över dina rör. Läs mer om hur relining fungerar här.

26 Nov 2018