Tips för att byta toalettstol

Att en toalett drabbas av ett slitage är naturligt och den används trots allt varje dag. Detta slitage kan medför att toaletten i fråga går sönder och måste bytas av den anledningen eller också så gör slitaget att toaltten, helt enkelt, ser väldigt ofräsch ut. Visst, det går att städa – men ibland så är även en toalett bortom räddning och där kan inte ens de starkaste av rengöringsmedel göra någon skillnad.

Det är således dags för att byta toalettstol och det här behöver definitivt inte vara något större projekt, innebära någon större kostnad eller innebära några risker. Du kan nämligen byta din toalettstol på egen hand och därmed också komma väldigt billigt undan – där betalar du enbart för material och för din nya toastol. Det är faktiskt betydligt enklare att byta wc-stol än vad fallet är då det kommer till exempelvis handfat och tvättställ.

Innan vi visar hur det går till att byta toalettstol – för det ska vi naturligtvis göra – så ber vi dig att fundera på alternativa lösningar kring hur du vill ha det. Det finns idag flertalet modeller att välja på och det är heller inte givet att din nya toalett behöver vara golvanslutning bara för att din gamla var det – nej, det finns lösningar som gör det möjligt för dig att koppla in en väggansluten toalettstol istället. Kort och gott; gör inget förhastat utan fundera på hur du vill ha det – nu och i framtiden – då det kommer till din WC.

toalettbyte

 

Guide för att byta toastol

Så, du har valt modell och du är redo att montera din nya toalett. Så här gör du!

  • Stäng avstängningskranen och spola för att tömma cisternen.
  • Lossa anslutningen mellan cisternen och kranen.
  • Det finns skruvar i golvet som håller din gamla toastol på plats. För att byta toalettstol så måste du naturligtvis lossa dessa, något som låter enkelt i teorin – men som kan vara svårare att omsätta i praktiken. Den fuktiga miljön i ditt badrum kan nämligen ha fått skruvarna att rosta och fastna. Har du tur så fungerar det med din skruvdragare – har du otur får du såga av skruvarna med hjälp av bladet på en bågfil. Var beredd på det värsta!
  • Ta bort silikonmassan med hjälp av en kniv. Lossa toaletten och töm vattnet som finns kvar i en hink.
  • Håll för näsan. Det kommer att lukta fruktansvärt ur avloppshålet. Du måste rengöra detta och då detta är gjort så rekommenderar vi att du sätter en plastpåse över. Täta de gamla skruvhålen med nytt silikon.
  • Markera-och borra hålen för din nya toalettstol. Pluggarna ska du lägga silikon på – även på insidan – innan du stoppar dem i hålen.
  • Skruva fast stolen med rostfri skruv.
  • Täta med speciell tätningsmassa avsedd för avlopp. Anslut vattenledningen och spola.
  • Grattis – du har klarat av att byta en toalettstol!