Enkelt att byta handfat själv

Det behöver inte vara så extremt dyrt att förändra i badrummet. Många tar för givet att för att lyfta sitt badrum så krävs det ett rejält – och kostsamt – ingrepp som dessutom kräver en professionell hand. Så är det inte; ibland kan de små förändringarna föra med sig stora resultat och gällande badrummet så är detta definitivt inget undantag.

Det vi tänkte titta lite på här – som ett typiskt exempel på ett billigt ingrepp med hög potential att höja upp ett badrum rent estetisk – är att byta handfat. Och – att byta handfat själv och utan någon professionell hjälp till hands. Det är nämligen inte så svårt att göra så och vi tänkte – steg-för-steg – visa hur du kan göra detta. Innan vi börjar dock så vill vi även slå ett slag för internet som inspiratör.

Ta dig tid att söka efter inspiration – både hos rena inredningsmagasin, hos vvs- och kakelbutiker, hos de större kedjorna och på olika bloggar. Det går att hitta lösningar som passar i stort sett varje typ av badrum och då det gäller just handfat så finns det idag sådana i former, modeller och färger som man bara för några år sedan enbart kunde drömma om.

Vi ska här även tillägga följande. I och med att det handlar om att vatten-, ledningar-, och rör kommer att involveras i ditt stundande projekt så bör du vara lite försiktigt. Känner du dig minsta osäker så bör du ringa efter en rörmokare och be denne assistera dig eller slutföra projektet med att byta ditt handfat. Du kan naturligtvis använda dig av rot-avdraget när du tar hjälp av en rörmokare.

handfat i badrum

Så här byter du ditt handfat

  • Börja med att stänga av huvudvattnet. Kontrollera att det är avstängt genom att dra på kranarna.
  • Skruva bort avloppsröret och vattenlåset från tvättstället. Luktar det illa? Täck med en plastpåse.
  • Mät hur högt ditt befintliga handfat sitter från golvet och fundera lite om du ska ha samma mått. Legio och standard ligger mellan 83-85 cm. Skruva av rörledningarna från blandaren. Lossa skruvarna från konsolerna. Märk väl här; ett handfat är relativt tungt; skruvarna kan ha satt sig och vara svåra att få loss – om möjligt: var två stycken!
  • Täta de gamla hålen med silikon. Förutsatt att du inte ska placera det nya handfatet i samma hål förstås.
  • Markera och borra. Dock: du måste veta vilket material det handlar om. Enkel- eller dubbel gipsvägg har naturligtvis skillnad och därmed olika gipsankare. Vid en vägg i betong ska du alltid plugga borrhålen.
  • Skruva fast handfatet i väggen, täta med silikon. Ska du montera mot väggen så ska du täta med silikon. Väljer du – som många andra idag – att montera ditt handfat en bit från väggen så ska du se till att springan är 3-5 centimeter. Detta för att du ska kunna göra rent på ett enkelt sätt i framtiden.
  • Anslut vatten- och avloppsledningarna. Slå på vattnet och kolla att de är täta.
  • Klart!