RSS

Rörmokare Täby - vanliga frågor

13 Nov 2022

Att man som privatperson anlitar en rörmokare handlar allt som oftast om ett akut problem. Ett rör under köksbänken har gått sönder, vatten forsar fram och man ringer en rörmokare i Täby som rycker ut med kort varsel. Problemet löst och katastrofen är avstyrd. Så tänker sig många en rörmokare och dennes arbetsdagar.

Det finns emellertid så mycket mer saker som en rörmokare kan erbjuda. Vi tänkte här nedan visa på detta genom att svara på några vanliga frågor - enligt följande:

Kan en rörmokare i Täby kontrollera rör och ledningar i mitt hem?

Ja, och faktum är att fler villaägare borde göra just detta. Idag kan de flesta rörmokare i Täby erbjuda en rörinspektion - vilket innebär att man går in med kameror i stammarna och följer händelseförloppet via en dator. Detta går snabbt och det ger också direkt svar på hur stammarna egentligen mår. Varför är då detta bra? Jo, av den enkla anledningen att du genom detta hinner agera innan någonting akut inträffar. En rörmokare i Täby kan spara dig enorma summor genom en rörinspektion.

Jag vill renovera badrummet - måste jag anlita en rörmokare?

Ne, du måste inte - men du bör göra det. Tyvärr så ökar både fukt- och vattenskador i Sverige och många av dessa är en direkt följd av fuskjobb i samband med renoveringar - och där privatpersoner själva har hållit i hammaren. Det kan leda till problem även på andra sätt. Försäkringsbolag kräver idag ett fackmannamässigt utförande och komplett dokumentation. Genom att anlita en rörmokare i Täby så säkerställer du både kvalitet och en framtida trygghet. Det finns andra projekt som är mer lämpliga för dig som lekman att hugga in på.

Kan jag använda Rot-avdraget för en rörmokare?

Ja, och genom detta kan du också dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Det är perfekt att använda vid exempelvis större projekt. Se bara till att du A) är berättigad att använda Rot och B) att företaget är registrerat för F-skatt. Båda dessa saker kan du kontakta Skatteverket för.

Högtrycksspolning gör rent i Stockholm

3 Oct 2022

Med högtrycksspolning blir rören rena i Stockholm. Ut spolas rester av fett, hår och annat som blockerat rören. Vilken lättnad att få fungerande avlopp igen!

Vad är högtrycksspolning? Det undrar säkert den som inte är insatt i området. Kanske tänker man på högtryckstvätt, alltså sådan som man kan använda sig av själv för att tvätta bilen eller trätrallen på altanen. Sådan som man bara behöver köpa en enkel apparat på Biltema i Stockholm för att kunna göra.

Nej, högtrycksspolning är något helt annat. Det är bara ett högt tryck och användandet av vatten som är gemensamt med högtryckstvätt. Högtrycksspolning är istället något som används till exempel i flerfamiljshus, när det börjat bli lite problem med avloppsledningarna.

Högtrycksspolning är enkelt och inte så dyrt

Det är viktigt att ha koll på avloppsledningarna, eller stammarna som det ofta kallas, i sådana hus. De har inte obegränsad livslängd men om man sköter dem så behöver de inte bytas ut onödigt ofta i alla fall. Ibland kan det räcka att ge dem en ny invändig yta, genom så kallad relining.

Ännu bättre (läs: enklare och billigare) är det att göra rent ledningarna med högtrycksspolning. Det förutsätter förstås att rören inte är av alltför dålig kvalitet. Men om de bara tål vattentrycket så är det ett mycket effektivt sätt att rengöra dem. Stelnat matfett, hårtussar och annat skräp spolas effektivt ut. Efter det är klart så kommer avloppen att fungera perfekt igen. Slut med dålig lukt, dålig avrinning och kluckande ljud i rören. Rengör dina rör i byggnaden med hjälp av detta företag. www.högtrycksspolningstockholm.nu

Söker du stålkonstruktioner i Stockholm med omnejd?

27 Jul 2022

Ett stabilt bygge kan vara i behov av flexibla stålkonstruktioner. I Stockholm finns det experter som levererar stålkonstruktioner för många olika behov.

Konstruktioner måste vara hållbara, stabila och flexibla. Oavsett vilken bransch kunden tillhör måste man ta hänsyn till de krav som finns på moderna stålkonstruktioner. Att till exempel utföra svetsning av bärande stålkonstruktion får inte vem som helst göra. Det är viktigt att personalen är certifierad. Ett nybygge, renovering eller tillbygge – oavsett vilket så finns det råd att få.

Kontakta rätt personer som jobbar med stålkonstruktioner i Stockholm så får du ett bygge som håller. De kan producera konstruktioner för nybyggen, renoveringar och tillbyggnader. Dessa experter levererar allt inom stålkonstruktioner till byggentreprenörer och fastighetsägare men även stålprodukter till privatpersoner.

Stålkonstruktioner – en stabil grund att stå på

Ett hantverk kan se olika ut. Många kan tro att balkar, pelare, stommar och räcken inte handlar om gott hantverk. Men det stämmer inte. Allt behövs, varje liten del spelar stor roll för att skapa den rätta stabiliteten. Detaljerna ska synas i slutresultatet och hålla hög klass när det kommer till form, funktion och att hålla länge.

För att arbeta med stålkonstruktioner i Stockholm krävs kunskap och erfarenhet. Målet för personalen är att bli den bästa underleverantören för byggföretag som är i behov av stålkonstruktion som håller. Projekten startar därför i god tid. Detta för att förebygga brister inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Tillverkarna är certifierade enligt EN-1090-1, utförandeklass EXC-3 och svetsstandard ISO 3834-2. Ett byggprojekt behöver en bra start – det börjar med en stålkonstruktion!

Hantverksföretag förverkligar drömmar

25 Jun 2022

Har man en konstnärlig ådra så varför inte dekorera huset med egna alster. Vill man ha hjälp med själva jobbet kan man hyra in ett duktigt hantverksföretag.

Sebastian hade inte ångrat att han valt juristlinjen. Men då och då lät han sin konstnärliga ådra få plats. Inte så att han målade eller gjorde något annat hantverk. Hans styrka låg i att designa saker. Något man kunde se på huset. Där fanns spår överallt efter hans blomstrande kreativitet.

En balkong hade skapats i smide efter egen design, och grinden likaså. Nu hade det varit stilla på den fronten ett tag. Ända tills han för en vecka sedan hittat ett företag som skapade möbler efter kundens design. Han trodde att han missförstått, men det visade sig att han hade rätt.

Spännande hantverksföretag

Efter att ha letat en stund hittade han sitt skissblock. Han hittade sidan han letade efter och betraktade de stilrena men ändå vackra utemöblerna. Var det kanske dags att göra verklighet av dem? Hans egna trädgårdsserie. Han beslöt sig för att ta reda på hur det hela fungerade innan han bestämde sig.

Det fanns ett kontaktformulär på hemsidan men istället för att använda det ringde han hantverksföretaget. Förklarade sin idé och kunde höra personen på andra sidan dras med i hans entusiasm. Det slutade med att de bokade in ett möte. Men innan dess skulle han skicka ritningarna så att de visste vad det pratade om när det var dags. Det var länge sedan han känt sig så levande och så redo att prova något nytt. Kontakta ett hantverksföretag här: www.allsvets.se

Ventilationsföretag är expert på luft i Stockholm

1 Jun 2022

Har du svårt att fokusera i ditt hem? Känner dig ofta trött och har allt för ofta huvudvärk? Då kan du behöva hjälp av ett ventilationsföretag i Stockholm.

Efter dessa svåra år vi har bakom oss och fortfarande delvis har, så är det allt fler som jobbar från sitt hem. För en del går det bra, men för andra är det svårt att fokusera och hålla sig vaken. Det behöver inte bero på att du inte kommer igång, det kan ha att göra med luften. Tillgång till bra syre behöver vi ha vare sig det är i hemmet eller på jobbet. Men att kontrollera luften själv är det inte många som kan. Det finns ventilationsföretag i Stockholm eller den stad du befinner dig i som kan göra det åt dig. De vet hur viktigt det är att ha tillgång till bra luft och hur mycket det gör för ens välmående.

Ingen är bättre på ventilation än ventilationsföretag

För att se över luften man har behöver man hjälp av experterna. Det är många hus runt om i Sverige som inte har någon ventilation, istället använder de sig av självdrag, det vill säga att ha fönstrena öppna. Det är däremot inte jättepraktiskt om det till exempel är kallt ute och man behöver hålla värmen inne. Både att det kyler ner och också att det blir en högre kostnad på elen. När man sätter in eller fixar till den befintliga ventilationen så gör man det energismart. Allt för att hålla nere på energin.

OVK i Göteborg, en besiktning som ger en bra inre miljö

24 May 2022

OVK är en besiktning som ser till att inomhusmiljön blir bra. Något som främjar hälsan. Inte bara för människor utan även för själva byggnaden i Göteborg.

En ventilation som inte fungerar fullt ut är till stor skada. Det kan lätt bli att dammpartiklar och annat stannar kvar och till slut kan det hända att det sätter sig i luftrören på alla som befinner sig i byggnaden. Det orsakar ibland huvudvärk och dåligt immunförsvar.

Till följd av att du som människa har dåligt immunförsvar finns risk att det kommer en och annan sjukdom på besök i den lilla, eller för den delen stora, kroppen. Detta skapar en ond spiral som det är svårt att bli av med. Efter en tids sjukdom går du ju ändå tillbaka till samma byggnad.

OVK – en besiktning som ger alla ägare i Göteborg tillfälle att bättre på ventilationen

Om det vid ett tillfälle görs OVK i Göteborg och det upptäcks några brister i ventilationens system, då har du som äger fastigheten ett ypperligt tillfälle att ta dig an en förändring. Med liv och lust kan du nu gå in för att göra din bostad, fastighet eller lokal till en plats där hälsan står i centrum.

En plats dit alla vill komma för att njuta av tillvaron. Kanske vill de komma för att arbeta om det handlar om en arbetsplats. Vilken byggnad det än är så kan den bli sitt bästa jag efter att en besiktning skett. Då vet du vad som fattas och behöver göras.

Säkerställ god ventilation i Stockholm

14 Mar 2022

Ventilation är en viktig fråga i Stockholm med mycket trafik och avgaser. Inomhusluften bör vara så ren som möjligt, så fläktrör och ventiler måste fungera.

Speciellt under den mörka årstiden vistas vi mycket inomhus, och då konsumerar vi luftens syre. Det kan lätt kännas ovädrat, men ventilationsanläggningen ska säkerställa en god inomhusluft. När det finns mycket avgaser i luften, som exempelvis i en storstad som Stockholm, ställs det extra höga krav på en fungerande ventilation. Annars kan vi få huvudvärk och bli trötta utan att fatta varför.

Rensning av luften är viktig

Dels ska utandningsluften ersättas med ny, syrerik luft, och dels ska den inkommande luften vara så fri från förorening som möjligt. Här spelar ventiler och filter en viktig roll i fläktsystemet. Man bör byta filter och göra rent i fläktrören med jämna mellanrum, för där kan samlas bakteriehärdar som förorenar den luft vi andas in. Fågelfjädrar, döda möss och liknande som ligger i fläktrören kan göra att vi inandas smutsig luft där det samlas mikrober.

Den här typen av städning, som man anlitar ett ventilationsföretag för, tänker man kanske inte på. Det är smuts som man inte märker eller ser, för den är dold inuti rör och fläktar. Men en professionell ventilationsfirma har de rätta redskapen för att rensa i kanalerna. Ta för vana att ringa dem för en ventilationskontroll med bestämda tidsintervall, så att det inte glöms bort. Då kollar de samtidigt upp anläggningens funktion, så att inget har gått sönder eller slutat att fungera. Mer om ventilation hittar du här: www.ventilationstockholm.nu

Få bort stopp i avlopp

25 Jan 2022

Alla har nog varit med om det någon gång. Stopp i avloppet. Men det är faktiskt enkelt åtgärdat antingen genom husmorsknep eller att man helt enkelt får ringa efter professionell hjälp.

Det har nog hänt alla någon gång. Vattnet samlas i diskhon och vill inte rinna undan ordentligt. Ibland blir det fullständigt stopp i avloppet och vattnet försvinner inte överhuvudtaget och ibland så rinner det ned, men väldigt sakta. I våra avlopp samlas både det ena och det andra. Det kan handla om matrester, fett, hår och annat som egentligen inte har något att göra i våra avlopp. Det är alltså sedan dessa saker som gör att rören täpps igen och vattnet får svårt att rinna ned. Då behöver man göra något åt saken innan problemen blir alldeles för stora.

Ta hjälp av ett proffs när det blivit stopp i avloppet

Ibland kan det faktiskt räcka med ganska små medel för att få loss all skit som samlats i rören. Hett vatten är ett tips som man alltså först kokar och sedan häller ned långsamt i diskhon. En del stopp i avlopp är så svåra att ingenting man gör på egen hand verkar hjälpa. Då är det alltså dags att ta hjälp av ett proffs. Om stoppet sitter relativt långt upp kan det räcka för en rörmokare eller VVS-montör att skruva isär rören och sedan plocka ut det som orsakar stoppet. Men ibland har stoppet satt sig längre ned och då kan en spolning krävas för att man ska få bukt med problemet. Läs mer om våra avlopp på denna hemsida: https://www.stoppiavlopp.nu/

Stambyte i Stockholm är inte så dramatiskt

2 Dec 2021

Med de nya tekniker som finns så behöver ett stambyte i Stockholm inte blir så dramatiskt som det låter eftersom man visar stor hänsyn och hyresgästerna kan bo kvar medan man utför arbetet.

När det är dags för stambyte i Stockholm får alla lite panik. Man undrar vart man skall ta vägen och om någon utomstående kommer att rumstera om i ens lägenhet. Så är det inte nu för tiden. Stambyte sker mindre dramatiskt. Tidigare var man tvungen att utrymma hela huset och jobba på det i veckor.

Stambyte innebär att alla rör måste bytas ut. Till vardags tänker man inte så mycket på att det finns en massa rör. Man häller vatten i avloppet och på toa och det försvinner bara. När man hör vad stambyte innebär börjar man förstå hur invecklat det är.

Man kan få bo kvar i sin lägenhet

Moderna rör har inte samma motståndskraft som de gamla gjutjärnsrören och måste bytas ut. Rör finns i varje bostad, under varje köksbänk och i varje badrum. Allt det måste förnyas.

Det är inte konstigare är att lämna in sin bil på service. Man blir utan bil en dag men den kommer tillbaka i topptrim. På samma sätt är det med rörsystemen som används väldigt mycket. De behöver fräschas upp.

Med moderna tekniker kan man ta stambytet bit för bit och fastigheten behöver inte tömmas helt. Alla kan bo kvar i sina lägenheter och det ställs fram baracker för dusch och toalett. Det klarar man i ett par dagar.

Rörinspektion behövs ibland

31 Jul 2020

Blir det ofta stopp i avloppet är det kanske hög tid att kolla upp rörsystemet och se vilket skick det är på de gamla ledningarna. Man kan åtgärda en hel del om man anlitar proffs i branschen.

När det bara hjälper kortsiktigt att använda vaskrensare, eller om vattnet rinner ner oändligt långsamt trots att man har spolat med varmvatten, behöver rören ses över. Rörinspektion i Stockholm behövs ofta, för där finns många gamla fastigheter. Ring till ett serviceföretag som är specialister på att inspektera rör, så blir du av med problemen.

Rörinspektören har ny utrustning

Med speciell utrustning för skonsam spolning kan man få bort fett och smuts från rörens insida. Det bästa är förstås om man undviker att spola ner stekflott och liknande, men i gamla hus samlas det ändå en hel del avlagringar under årens lopp. Likadant är det med rören från badrummet, där åratals tvålrester, hårbollar och annat skräp kan ge avloppsstopp.

Vid en rörinspektion går man in med en kamera och kan då också kontrollera rörens beskaffenhet, om de är hela eller om de behöver lagas på något ställe. Kameran är kopplad till en dator, så man kan se själv och få dokumenterat eventuella skador eller konstigheter. Gamla ritningar på huset kan ha blivit inaktuella, och kameran skickar information om position, så att man får en ny ritning över rördragning på köpet.

Avancerad hjälp med rören i Stockholm

Du kan ringa när som helst om du får akut avloppsstopp och det brukar finnas en jour som kan rycka ut och rensa rören. Men det bästa är ju att förebygga i god tid och ha kontakt med ett företag som sköter rörinspektion i Stockholm. Då kanske inte läget behöver bli så akut längre fram. Men det är bra att det finns serviceinriktade företag som är måna om sina kunder och som ställer upp om det uppstår oväntade problem. Ibland kan något ha fastnat längre ner i rören, och som privatperson har man inte rätt utrustning eller kunskap för att få bort det.

Behöver man verkligen ta till kraftåtgärder med sina dåliga rör, är stambytet det man tänker på. Det gör ett stort ingrepp i huset men är ofta det bästa att göra. Men det finns alternativ för att skjuta upp stambyte på framtiden. Man kan efter rensning ge rören en beläggning av plastfilm, så att de i praktiken får en ny insida. Det kallas relining, och innebär en renovering av ledningarna.

Lagen om OVK

11 Mar 2020

Se till att ta hjälp från rätt person när ni behöver gå igenom ert hus och kolla igenom diverse saker. Det är mycket som ska fungera i ett hus, det kan vara saker som är viktiga för de boendes hälsa.

Lagen om OVK eller obligatorisk ventilationskontroll som det står för, är ett sätt för att kolla igenom hur husets ventilation ser ut. Om det är igentäppt av damm, smuts och annat som kan komma in och fastna där eller om det ser bra ut. Luften vi andas in när vi är inomhus behöver också vara så ren och frisk som möjligt. Med hjälp av en ren ventilation så får vi inte i oss en massa onödigt damm och andra saker som kan vara skadliga för oss. Genom att ta hjälp av en firma som utför OVK så inspekterar de fastighetens ventilation och kan säkerställa en hög luftkvalitet för de som bor och vistas i huset. Skulle det vara några problem eller så med ventilationen så kommer de att säkerställa att er luft blir så effektiv och ren som möjligt genom olika åtgärder.

Ta hjälp av en besiktningsman

Det är en så kallad besiktningsman eller kontrollant som det också kan heta, som kommer ut till er för att utföra denna typ av ventilationskontroll. Dessa har den bästa och högsta behörigheten för att utföra dessa kontroller på ett bra sätt. Genom att göra sådana här kontroller av ventilationen så kan man ta fram olika åtgärder och handlingsplaner för att kunna uppnå önskat resultat. Det kan även vara så att det är någonting fel på ventilationen, att någonting är trasig och behöver bytas ut. Då ser besiktningsmannen till att det skrivs ned i protokollet och en lämplig person kommer sedan för att laga eller byta ut delarna som är trasiga.

En onödig energislukare

Det slukar onödigt mycket med energi om man har ett dåligt ventilationssystem hemma. Det finns så kallade injusterare som kan hjälpa till med att justera ventilationen så att ni inte förlorar mer energi än vad ni behöver. Det går även att minska på ljudnivån inomhus genom att göra en sådan här typ av justering. Det är viktigt att man ser till att genomföra dessa regelbundna kontroller för en behaglig inomhusmiljö och för allas trevnad. Det är den fastighetsägare som ska se till att det genomförs regelbundna kontroller av ventilationen oavsett om det gäller ett bostadsrättshus eller en villa.

Öka din hemtrevnad med ren ventilation i Göteborg

12 Feb 2020

Skapa goda förutsättningar för din familjs välmående och minska risken för slitage på din bostad. Med god ventilation skapas trygghet. Få hjälp att göra rent din ventilation i Göteborg.

Många som hör begreppet ventilation tänker främst på till- och frånförsel av luft, utan att egentligen tänka mer på det. Men faktum är att ventilation rör flera faktorer som påverkar både hemmet och hälsan, även om denna artikel främst fokuserar på vikten av en väl rengjord ventilation. Ventilationen påverkar bland annat luftfuktigheten och temperaturen i ett hem. Utöver detta hjälper den till att föra bort luftföroreningar och gör att luften rör sig i en bra hastighet. Det är på många sätt viktigt att ha en väl fungerande ventilation i ditt hem och du bör se över denna för att på så sätt investera i hälsa, bostad och ekonomi.

God ventilation är grunden för en god inomhusmiljö

För att kunna ha en bra inomhusmiljö i hemmet behövs alltså bra ventilation. Till att börja med behövs en ventilationslösning som är anpassad för din typ av bostad, men utöver det krävs även underhållning av ventilationen. En underhållen ventilation har flera positiva följder och bidrar till både din bostads och till din familjs välmående. Genom att vara noga med att ha en god ventilation i hemmet undviker du slitage och skador som fukt och mögel på din bostad. Den rena miljön skapar också god förutsättning för bra hälsa genom att risken för att utveckla allergier och astma minskar. Förutom ökad hemtrevnad spar du även energi, vilket gör att du spar pengar.

Vad kan företag hjälpa dig med

Är du en av dem som skjuter upp rengöringen av ventilationen och tänker att det är något du ska ta tag i senare? Gör inte det. Köket är en vanlig plats där bränder i hemmet startar, vilket i flera fall kunde undvikits om ventilationen i köket var ren. Och självklart vill du undvika olika skador på bostad och familj så långt det går. Oavsett om du har din ventilation i Göteborg eller någon annanstans i Sverige finns människor som kan hjälpa dig. Om du precis som många andra tycker att drifttider, ventilationsflöden och fläktmotorer är krångliga begrepp kan kontakt med en yrkesverksam underlätta. Dels kan du få hjälp att se så att allt fungerar som det ska. Dels kan du även få hjälp med rengöring av din bostads ventilation, vilket som tidigare beskrivet är väldigt viktigt.

Får du ofta stopp i dina avlopp?

16 Jan 2020

Om du ofta råkar få stopp på avloppet i köket eller i badrummet, kan det vara indikationer på att det finns ett behov av ett mer genomgripande åtgärd med rören. Det kan finnas väldigt mycket som håller till i rör. I värsta fall har något rör sprungit läck, vilket kan leda till otroliga skador på hela fastigheten. I bästa falla finns det bara något som har proppat igen rören och som inte vill komma loss.

Om man inte vet vilketdera det är som är problemet med dem, bör man genast ta reda på vilket det är. Bästa sättet att ta reda på vad som felar rören är att ta dit en duktig rörmokare. En sådan kan då gå in med en liten kamera och gå hela vägen in i avloppsrören och se hur de ser ut inifrån. Sedan kan de ge råd om vad man borde göra.

1. Stamspolning

Är det ett mindre fel med rören, och att det är någon fettklump som kan ha täppt till för flödet att flöda fritt så kan man med fördel bara spola stammarna med mycket hett vatten, tills alla rören har spolats igenom med riktigt hett vatten. När man spolar stammarna är det som att rensa dem ordentligt. Det heta vattnet gör så att smuts och annat som täpper till dem kommer bort och åker ner i avloppet. Detta brukar man göra när det är många bostäder som sitter ihop via avloppet. Sköljer man då avloppen högst upp i fastigheten så sköljs hela avloppet även för de andra bostäderna samtidigt. Här kan man läsa mer om stamspolning i Stockholm på: https://www.stamspolningstockholm.se

2. Relining

Har man stammar som det är länge sedan som de installerades, och vill förnya dem så att de håller för en ännu längre tid, så kan man göra en relining. Det innebär att man lägger in plast inuti rören, som härdas och lägger sig som en hinna innanför rören. På så sätt får rören en ny yta och vattnet i dem kan flöda genom en ny och fräsch yta inne i rören.

3. Stambyte

Har man gamla stammar, bör de däremot bytas ut så snart som möjligt. Vet man att rören är äldre än 40-50 år så bör de snarast bytas ut. Risken för att de går sönder är för stor för att ha dem kvar. Byter man stammarna så vet man att man kan vara på den säkra sidan de närmaste 50-60 åren, beroende på vilket materialval som man gör. 

Varför inte badrumsrenovering i Västerås?

17 Oct 2019

När det är dags för stambyte, är det lika bra att planera för en hel badrumsrenovering. För när det är dags för nya rör, är det dags för rörmokaren att avlägsna de gamla rören och lägga in nya eftersom hon, eller han ändå blir tvungen att dra upp hela golvet, och alla väggar där rören sitter. Så hur vill man att badrumsrenoveringen ska bli? Lika bra att planera även för den roliga delen av en badrumsrenovering.

När man ska göra om badrumer är det alltid bra att börja med en planering. Utan en sådan, blir det senare svårt att få styrsel på hela arbetet och man kanske måste göra om allt arbete. Det kan vara ganska förargligt att behöva göra om arbetet senare. Då är det bäst att ta reda på i vilken ordning som man ska göra sakerna.

När du behöver badrumsrenovering i Västerås

Vad får badrumsrenoveringen kosta?

Oftast brukar man börja med att ta reda på vad allting kommer att kosta. Beroende på vilka material och hur stort badrummet är kommer badrumsrenoveringen att ta olika stor kostnad i anspråk. Man brukar räkna med att materialet för ett badrum, som är av medelhög kvalitet, i standardutförande kostar ungefär mellan 3.000-5.000 kronor per kvadratmeter. Och då räkna vi med kakel och klinker i badrum. Vill man ha mer dyrbara material som stenmaterial eller italienskt kakel, kan kostnaderna gå till mellan 5.000-10.000 kronor per kvadratmeter. Sedan bör man räkna med kostnaderna för arbetet, vilket brukar vara kring 500 kronor per timme för en hantverkare som arbetar med badrummet. Sedan får man ju dra av på Rot-avdraget för arbetskostanden.

Hur vill du att det ska se ut?

Detta har ju också med kostnaden att göra. Vilka material som man har råd med, påverkar ju hur badrummet senare kommer att se ut.Detta brukar vara den roligare delen av en badrumsrenovering, att bestämma hur badrummet ska komma att bli, att titta på inredning och bestämma sig för en inredning som man vill, ska bli badrummet i framtiden. Här finns oändliga variationer, och trender när det kommer till badrumsinredning, med handfat som skålar i form av äggskal, till mer trendiga i svart kakel, eller vad det nu är man önskar sig. Här finns det trender även när det kommer till förvaring och hyllor, toastolar, kranar och blandare. Även speglar med lampor och belysning, samt möbler (fåtöljer, soffbord) i badrumet. Variationerna är många och det finns inget rätt eller fel när det kommer till badrum. Läs mer om badrumsrenovering i Västerås på: https://www.badrumsrenoveringvästerås.nu.

Så fixar du din droppande kran

9 Sep 2019

Dripp-dropp, dripp-dropp - droppandet har en förmåga att göra dig galen, men det finns även ekonomiska aspekter att ta hänsyn till: så här fixar du din droppande kran.

Det är synnerligen irriterande att höra en kran droppa och ljudet kan förstöra vilken nattsömn som helst. Många väljer att lösa detta genom att lägga någonting mjukt i exempelvis handfatet och där man genom detta dämpar ljudet och kan sova som ett barn igen. Det är emellertid inte en hållbar lösning. Detta då ljudet är en del av problemet och att det även finns en annan del som måste tas i beaktning: den ekonomiska.

Faktum är att vatten kostar pengar och att det i det här fallet verkligen handlar om många bäckar små. Droppar din kran lite grann i ungefär ett års tid så handlar det om att du i slutändan får en räkning på ungefär 400 kronor att betala. Handlar det om att kranen i fråga rinner - ja, då blir också räkningen därefter. I vissa - förvisso extrema - fall så har privatpersoner sett att summan som stått skriven på räkningen närmat sig 20.000 kronor. Det finns, milt uttryckt, bättre hål att stoppa pengarna i, eller hur?

Lyckligtvis så är det inte så svårt att fixa en droppande kran och speciellt idag så är det enklare än någonsin att komma till bukt med problemet. Först och främst dock så ska vi säga att det finns två orsaker till varför kranen droppar och att dessa även kan komma i en ren kombination. Antingen så har kranen börjat kalka igen, eller också så är kranen utsliten. Båda dessa problem går att korrigera.

Droppande kran

Så här fixar du din droppande kran

Dagens moderna kranar har ofta en patron eller en insats snarare än en traditionell packning. Det gör dem lättare att fixa. Det första du ska göra är dock att först och främst avgöra om du klarar av att fixa kranen själv eller om det är något som kanske kräver professionell hjälp. Att betala några hundralappar för ett professionellt jobb utfört av en rörmokare behöver inte vara fel - alla har olika kunskaper, förutsättningar och mått av händighet. Gå till dig själv och se till dina kunskaper innan du bestämmer dig.

Om du vill köra vidare på egen hand så gör du enligt följande:

  • Börja med att stänga av vattnet. Det kan du antingen göra via en kran bredvid eller under handfatet. I villor kan du behöva slå av huvudvattnet inkommande. Därefter så lossar du den lilla skruven som syns ovanpå handtaget. Den håller fast själva handtaget och om den skulle sitta fast väldigt hårt så kan det indikera att det finns ytterligare en skruv som måste lossas. Gör det i så fall. Skulle det inte handla om en skruv så kan du fukta med ättika och låta det verka en stund - det löser upp kalkavlagringarna som i så fall gjort att skruven fastnat.
  • Ta bort själva skyddskåpan som ligger ovanpå innanmätet där packningen finns. Lossa skruvarna och lyft kåpan rak uppåt.
  • Ta bort den gamla insatsen och ersätt den med den nya. Var noggrann med att ingångshålen verkligen passar med de som finns i kranen. Okej? Då är det bara att dra skruvarna igen. Du kan med fördel smörja dessa för en enklare framtida resa nästa gång.
  • Sätt kåpan på plats och dra åt den lilla skruven igen. Klart. Det här lilla ingreppet har precis sparat dig en massa pengar och förmodligen räddat din nattsömn för några år framåt. Bra jobbat!

← Äldre inlägg