Rörinspektion behövs ibland

31 jul 2020

Blir det ofta stopp i avloppet är det kanske hög tid att kolla upp rörsystemet och se vilket skick det är på de gamla ledningarna. Man kan åtgärda en hel del om man anlitar proffs i branschen.

När det bara hjälper kortsiktigt att använda vaskrensare, eller om vattnet rinner ner oändligt långsamt trots att man har spolat med varmvatten, behöver rören ses över. Rörinspektion i Stockholm behövs ofta, för där finns många gamla fastigheter. Ring till ett serviceföretag som är specialister på att inspektera rör, så blir du av med problemen.

Rörinspektören har ny utrustning

Med speciell utrustning för skonsam spolning kan man få bort fett och smuts från rörens insida. Det bästa är förstås om man undviker att spola ner stekflott och liknande, men i gamla hus samlas det ändå en hel del avlagringar under årens lopp. Likadant är det med rören från badrummet, där åratals tvålrester, hårbollar och annat skräp kan ge avloppsstopp.

Vid en rörinspektion går man in med en kamera och kan då också kontrollera rörens beskaffenhet, om de är hela eller om de behöver lagas på något ställe. Kameran är kopplad till en dator, så man kan se själv och få dokumenterat eventuella skador eller konstigheter. Gamla ritningar på huset kan ha blivit inaktuella, och kameran skickar information om position, så att man får en ny ritning över rördragning på köpet.

Avancerad hjälp med rören i Stockholm

Du kan ringa när som helst om du får akut avloppsstopp och det brukar finnas en jour som kan rycka ut och rensa rören. Men det bästa är ju att förebygga i god tid och ha kontakt med ett företag som sköter rörinspektion i Stockholm. Då kanske inte läget behöver bli så akut längre fram. Men det är bra att det finns serviceinriktade företag som är måna om sina kunder och som ställer upp om det uppstår oväntade problem. Ibland kan något ha fastnat längre ner i rören, och som privatperson har man inte rätt utrustning eller kunskap för att få bort det.

Behöver man verkligen ta till kraftåtgärder med sina dåliga rör, är stambytet det man tänker på. Det gör ett stort ingrepp i huset men är ofta det bästa att göra. Men det finns alternativ för att skjuta upp stambyte på framtiden. Man kan efter rensning ge rören en beläggning av plastfilm, så att de i praktiken får en ny insida. Det kallas relining, och innebär en renovering av ledningarna.

Lagen om OVK

11 mar 2020

Se till att ta hjälp från rätt person när ni behöver gå igenom ert hus och kolla igenom diverse saker. Det är mycket som ska fungera i ett hus, det kan vara saker som är viktiga för de boendes hälsa.

Lagen om OVK eller obligatorisk ventilationskontroll som det står för, är ett sätt för att kolla igenom hur husets ventilation ser ut. Om det är igentäppt av damm, smuts och annat som kan komma in och fastna där eller om det ser bra ut. Luften vi andas in när vi är inomhus behöver också vara så ren och frisk som möjligt. Med hjälp av en ren ventilation så får vi inte i oss en massa onödigt damm och andra saker som kan vara skadliga för oss. Genom att ta hjälp av en firma som utför OVK så inspekterar de fastighetens ventilation och kan säkerställa en hög luftkvalitet för de som bor och vistas i huset. Skulle det vara några problem eller så med ventilationen så kommer de att säkerställa att er luft blir så effektiv och ren som möjligt genom olika åtgärder.

Ta hjälp av en besiktningsman

Det är en så kallad besiktningsman eller kontrollant som det också kan heta, som kommer ut till er för att utföra denna typ av ventilationskontroll. Dessa har den bästa och högsta behörigheten för att utföra dessa kontroller på ett bra sätt. Genom att göra sådana här kontroller av ventilationen så kan man ta fram olika åtgärder och handlingsplaner för att kunna uppnå önskat resultat. Det kan även vara så att det är någonting fel på ventilationen, att någonting är trasig och behöver bytas ut. Då ser besiktningsmannen till att det skrivs ned i protokollet och en lämplig person kommer sedan för att laga eller byta ut delarna som är trasiga.

En onödig energislukare

Det slukar onödigt mycket med energi om man har ett dåligt ventilationssystem hemma. Det finns så kallade injusterare som kan hjälpa till med att justera ventilationen så att ni inte förlorar mer energi än vad ni behöver. Det går även att minska på ljudnivån inomhus genom att göra en sådan här typ av justering. Det är viktigt att man ser till att genomföra dessa regelbundna kontroller för en behaglig inomhusmiljö och för allas trevnad. Det är den fastighetsägare som ska se till att det genomförs regelbundna kontroller av ventilationen oavsett om det gäller ett bostadsrättshus eller en villa.

Öka din hemtrevnad med ren ventilation i Göteborg

12 feb 2020

Skapa goda förutsättningar för din familjs välmående och minska risken för slitage på din bostad. Med god ventilation skapas trygghet. Få hjälp att göra rent din ventilation i Göteborg.

Många som hör begreppet ventilation tänker främst på till- och frånförsel av luft, utan att egentligen tänka mer på det. Men faktum är att ventilation rör flera faktorer som påverkar både hemmet och hälsan, även om denna artikel främst fokuserar på vikten av en väl rengjord ventilation. Ventilationen påverkar bland annat luftfuktigheten och temperaturen i ett hem. Utöver detta hjälper den till att föra bort luftföroreningar och gör att luften rör sig i en bra hastighet. Det är på många sätt viktigt att ha en väl fungerande ventilation i ditt hem och du bör se över denna för att på så sätt investera i hälsa, bostad och ekonomi.

God ventilation är grunden för en god inomhusmiljö

För att kunna ha en bra inomhusmiljö i hemmet behövs alltså bra ventilation. Till att börja med behövs en ventilationslösning som är anpassad för din typ av bostad, men utöver det krävs även underhållning av ventilationen. En underhållen ventilation har flera positiva följder och bidrar till både din bostads och till din familjs välmående. Genom att vara noga med att ha en god ventilation i hemmet undviker du slitage och skador som fukt och mögel på din bostad. Den rena miljön skapar också god förutsättning för bra hälsa genom att risken för att utveckla allergier och astma minskar. Förutom ökad hemtrevnad spar du även energi, vilket gör att du spar pengar.

Vad kan företag hjälpa dig med

Är du en av dem som skjuter upp rengöringen av ventilationen och tänker att det är något du ska ta tag i senare? Gör inte det. Köket är en vanlig plats där bränder i hemmet startar, vilket i flera fall kunde undvikits om ventilationen i köket var ren. Och självklart vill du undvika olika skador på bostad och familj så långt det går. Oavsett om du har din ventilation i Göteborg eller någon annanstans i Sverige finns människor som kan hjälpa dig. Om du precis som många andra tycker att drifttider, ventilationsflöden och fläktmotorer är krångliga begrepp kan kontakt med en yrkesverksam underlätta. Dels kan du få hjälp att se så att allt fungerar som det ska. Dels kan du även få hjälp med rengöring av din bostads ventilation, vilket som tidigare beskrivet är väldigt viktigt.

Får du ofta stopp i dina avlopp?

16 jan 2020

Om du ofta råkar få stopp på avloppet i köket eller i badrummet, kan det vara indikationer på att det finns ett behov av ett mer genomgripande åtgärd med rören. Det kan finnas väldigt mycket som håller till i rör. I värsta fall har något rör sprungit läck, vilket kan leda till otroliga skador på hela fastigheten. I bästa falla finns det bara något som har proppat igen rören och som inte vill komma loss.

Om man inte vet vilketdera det är som är problemet med dem, bör man genast ta reda på vilket det är. Bästa sättet att ta reda på vad som felar rören är att ta dit en duktig rörmokare. En sådan kan då gå in med en liten kamera och gå hela vägen in i avloppsrören och se hur de ser ut inifrån. Sedan kan de ge råd om vad man borde göra.

1. Stamspolning

Är det ett mindre fel med rören, och att det är någon fettklump som kan ha täppt till för flödet att flöda fritt så kan man med fördel bara spola stammarna med mycket hett vatten, tills alla rören har spolats igenom med riktigt hett vatten. När man spolar stammarna är det som att rensa dem ordentligt. Det heta vattnet gör så att smuts och annat som täpper till dem kommer bort och åker ner i avloppet. Detta brukar man göra när det är många bostäder som sitter ihop via avloppet. Sköljer man då avloppen högst upp i fastigheten så sköljs hela avloppet även för de andra bostäderna samtidigt. Här kan man läsa mer om stamspolning i Stockholm på: https://www.stamspolningstockholm.se

2. Relining

Har man stammar som det är länge sedan som de installerades, och vill förnya dem så att de håller för en ännu längre tid, så kan man göra en relining. Det innebär att man lägger in plast inuti rören, som härdas och lägger sig som en hinna innanför rören. På så sätt får rören en ny yta och vattnet i dem kan flöda genom en ny och fräsch yta inne i rören.

3. Stambyte

Har man gamla stammar, bör de däremot bytas ut så snart som möjligt. Vet man att rören är äldre än 40-50 år så bör de snarast bytas ut. Risken för att de går sönder är för stor för att ha dem kvar. Byter man stammarna så vet man att man kan vara på den säkra sidan de närmaste 50-60 åren, beroende på vilket materialval som man gör. 

Varför inte badrumsrenovering i Västerås?

17 okt 2019

När det är dags för stambyte, är det lika bra att planera för en hel badrumsrenovering. För när det är dags för nya rör, är det dags för rörmokaren att avlägsna de gamla rören och lägga in nya eftersom hon, eller han ändå blir tvungen att dra upp hela golvet, och alla väggar där rören sitter. Så hur vill man att badrumsrenoveringen ska bli? Lika bra att planera även för den roliga delen av en badrumsrenovering.

När man ska göra om badrumer är det alltid bra att börja med en planering. Utan en sådan, blir det senare svårt att få styrsel på hela arbetet och man kanske måste göra om allt arbete. Det kan vara ganska förargligt att behöva göra om arbetet senare. Då är det bäst att ta reda på i vilken ordning som man ska göra sakerna.

När du behöver badrumsrenovering i Västerås

Vad får badrumsrenoveringen kosta?

Oftast brukar man börja med att ta reda på vad allting kommer att kosta. Beroende på vilka material och hur stort badrummet är kommer badrumsrenoveringen att ta olika stor kostnad i anspråk. Man brukar räkna med att materialet för ett badrum, som är av medelhög kvalitet, i standardutförande kostar ungefär mellan 3.000-5.000 kronor per kvadratmeter. Och då räkna vi med kakel och klinker i badrum. Vill man ha mer dyrbara material som stenmaterial eller italienskt kakel, kan kostnaderna gå till mellan 5.000-10.000 kronor per kvadratmeter. Sedan bör man räkna med kostnaderna för arbetet, vilket brukar vara kring 500 kronor per timme för en hantverkare som arbetar med badrummet. Sedan får man ju dra av på Rot-avdraget för arbetskostanden.

Hur vill du att det ska se ut?

Detta har ju också med kostnaden att göra. Vilka material som man har råd med, påverkar ju hur badrummet senare kommer att se ut.Detta brukar vara den roligare delen av en badrumsrenovering, att bestämma hur badrummet ska komma att bli, att titta på inredning och bestämma sig för en inredning som man vill, ska bli badrummet i framtiden. Här finns oändliga variationer, och trender när det kommer till badrumsinredning, med handfat som skålar i form av äggskal, till mer trendiga i svart kakel, eller vad det nu är man önskar sig. Här finns det trender även när det kommer till förvaring och hyllor, toastolar, kranar och blandare. Även speglar med lampor och belysning, samt möbler (fåtöljer, soffbord) i badrumet. Variationerna är många och det finns inget rätt eller fel när det kommer till badrum. Läs mer om badrumsrenovering i Västerås på: https://www.badrumsrenoveringvästerås.nu.

Så fixar du din droppande kran

9 sep 2019

Dripp-dropp, dripp-dropp - droppandet har en förmåga att göra dig galen, men det finns även ekonomiska aspekter att ta hänsyn till: så här fixar du din droppande kran.

Det är synnerligen irriterande att höra en kran droppa och ljudet kan förstöra vilken nattsömn som helst. Många väljer att lösa detta genom att lägga någonting mjukt i exempelvis handfatet och där man genom detta dämpar ljudet och kan sova som ett barn igen. Det är emellertid inte en hållbar lösning. Detta då ljudet är en del av problemet och att det även finns en annan del som måste tas i beaktning: den ekonomiska.

Faktum är att vatten kostar pengar och att det i det här fallet verkligen handlar om många bäckar små. Droppar din kran lite grann i ungefär ett års tid så handlar det om att du i slutändan får en räkning på ungefär 400 kronor att betala. Handlar det om att kranen i fråga rinner - ja, då blir också räkningen därefter. I vissa - förvisso extrema - fall så har privatpersoner sett att summan som stått skriven på räkningen närmat sig 20.000 kronor. Det finns, milt uttryckt, bättre hål att stoppa pengarna i, eller hur?

Lyckligtvis så är det inte så svårt att fixa en droppande kran och speciellt idag så är det enklare än någonsin att komma till bukt med problemet. Först och främst dock så ska vi säga att det finns två orsaker till varför kranen droppar och att dessa även kan komma i en ren kombination. Antingen så har kranen börjat kalka igen, eller också så är kranen utsliten. Båda dessa problem går att korrigera.

Droppande kran

Så här fixar du din droppande kran

Dagens moderna kranar har ofta en patron eller en insats snarare än en traditionell packning. Det gör dem lättare att fixa. Det första du ska göra är dock att först och främst avgöra om du klarar av att fixa kranen själv eller om det är något som kanske kräver professionell hjälp. Att betala några hundralappar för ett professionellt jobb utfört av en rörmokare behöver inte vara fel - alla har olika kunskaper, förutsättningar och mått av händighet. Gå till dig själv och se till dina kunskaper innan du bestämmer dig.

Om du vill köra vidare på egen hand så gör du enligt följande:

 • Börja med att stänga av vattnet. Det kan du antingen göra via en kran bredvid eller under handfatet. I villor kan du behöva slå av huvudvattnet inkommande. Därefter så lossar du den lilla skruven som syns ovanpå handtaget. Den håller fast själva handtaget och om den skulle sitta fast väldigt hårt så kan det indikera att det finns ytterligare en skruv som måste lossas. Gör det i så fall. Skulle det inte handla om en skruv så kan du fukta med ättika och låta det verka en stund - det löser upp kalkavlagringarna som i så fall gjort att skruven fastnat.
 • Ta bort själva skyddskåpan som ligger ovanpå innanmätet där packningen finns. Lossa skruvarna och lyft kåpan rak uppåt.
 • Ta bort den gamla insatsen och ersätt den med den nya. Var noggrann med att ingångshålen verkligen passar med de som finns i kranen. Okej? Då är det bara att dra skruvarna igen. Du kan med fördel smörja dessa för en enklare framtida resa nästa gång.
 • Sätt kåpan på plats och dra åt den lilla skruven igen. Klart. Det här lilla ingreppet har precis sparat dig en massa pengar och förmodligen räddat din nattsömn för några år framåt. Bra jobbat!

Får du byta packning på din blandare?

26 aug 2019

Anlita fastighetsservice i Stockholm

Att byta packning på en blandare är något som inte kräver en fackmans kunskaper. Men, trots detta, så handlar det om ett projekt som involverar en del risker.

Det vi menar är att det inte finns någon risk för personskada och att du ska ha en väldig otur om du gör dig illa i samband med att du byter packning; däremot så finns det en uppenbar risk för högre kostnader i framtiden.

Vad händer om du gör fel? Ja, där finns en naturlig risk att det börjar läcka vatten och att detta i sin tur kan förvandlas till fukt- eller vattenskador. Sådana är dyra att komma till bukt med och dessutom så kan du heller inte räkna med att kostnaden täcks av din hemförsäkring. Anlitar du en fackman så är du säkrare och kostnaden för en sådan är heller inte så hög; detta i och med att det handlar om ett mindre projekt som inte tar lång tid att genomföra samt att det heller inte handlar om någon högre materialkostnad. Överväg hjälp om du känner dig osäker på hur man ska byta packning på en blandare eller om du, som många andra, har tummen lite mer centrerad i handen.

Så här kan du byta packning på din blandare

För dig som är lite mer av det händiga slaget däremot – där borde det inte föreligga några problem i att ta detta projekt i hamn. Innan vi går igenom hur du ska göra så ska vi även peka på varför du ska byta packning. Det handlar dels om det naturliga: en droppande kran är irriterande och den kan leda till fuktskador. Du behöver, helt enkelt, byta packning för att slippa höra ett droppande ljud och för att skydda ditt hus.

Så långt är alla med, men har du tänkt på den ekonomiska aspekten? Faktum är att man kan räkna på kostnaden som en droppande kran för med sig och den kan i slutändan bli väldigt hög. Låter du droppandet fortlöpa i ett års tid så handlar det om att 9000 liter vatten försvinner. Om detta vatten skulle vara varmt så blir kostnaden närmare 600 kronor. Och: i dagens läge – med klimatkriser och katastrofer runt hörnet – så finns det verkligen anledning att tänka på vad vattnet används till och hur onödigt spill kan förhindras.

Med den lilla genomgången fortsätter vi och tittar närmare på hur du ska gå tillväga. Tänk på att blandare ser olika ut och att det därför kan vara bra att exempelvis googla på den specifika modell du har i din ägo. Vi utgår från en vanlig tvågreppskran och vi gör detta då vi vet att dessa brukar fungera ungefär på samma sätt.

 1. Slå av vattnet. Bor du i en villa så kan du använda huvudkranen för inkommande vatten. I exempelvis lägenheter finns det ofta en liten kran vid sidan av tvättstället eller under detsamma.
 2. På vredet sitter en plasthatt, den ska du plocka av. Därefter lossar du med hjälp av en skiftnyckel på vredet. För att minimera risken för skada så kan du med fördel lägga en tygbit runt om. Du kan med fördel fotografera så att du vet hur allting ska sättas på plats efteråt igen.
 3. Plocka bort packningen och kontrollera att den nya är av samma storlek. Innan du sätter denna på plats så kan du rengöra området runt omkring – det brukar vara ganska nedsmutsat. Montera sedan tillbaka allting igen, på samma sätt – men baklänges.

Här kan du läsa mer om hur du kan anlita en fastighetsservice i Stockholm.

Renovering av järnrör

21 jul 2019

Ett stort antal fastigheter ute i landet har slitna järnrör både i och kring fastigheten. Det handlar främst om ledningar för vatten och avlopp.

De järnrör som grävdes ner förr brukade vara väl tilltagna, så de har hållit ihop under väldigt lång tid. På vissa platser har man inte ens funderat över underhållet just för att rören ännu inte har givit upphov till problem, men de kan i många lägen jämföras med en tickande bomb om man inte vet i vilket skick rören är.

Slitna rör utgör en stor risk

Gamla slitna rör utgör en stor risk då de kan orsaka rejäla vattenskador om de brister. Det kan också vara svårt att lokalisera varifrån problemen kommer om man inte har en fullgod dokumentation över rörledningarna på den egna fastigheten.

Skulle du vara fastighetsägare och känner dig osäker bör du kalla in ett företag för att göra en rörinspektion. Då kan man skicka in kameror för att ta en titt på rörens status. Handlar det om rör i mark så kan det i vissa fall bli nödvändigt att provgräva för att se efter om rören är slitna utanpå. Även om de ser fina ut invändigt vid en inspektion med kamera så kan de vara rostiga och ha frätskador på utsidan som gör att de bör repareras eller bytas ut.

Anlita en duktig smed för jobbet

När man säger ordet smed så tänker de flesta kanske på någon som står och bankar på ett städ i en smedja, men det är knappast på det viset som yrket ser ut idag. Smedyrket idag går ofta ut på att tillverka specialgjorda delar för att reparera olika typer av konstruktioner av metall.

Ett väldigt bra exempel är just järnrör som kan behöva repareras med hjälp av att man svetsar fast ny metall för att laga slitna partier, eller helt såga bort och ersätta rördelar med nya.

Det kräver både kunskap om att forma metall och att man är duktig på att svetsa för att skapa snygga och hållbara skarvar.

Renovering av rör inomhus & utomhus

En kunnig smed kan renovera rör både inuti byggnader och utomhus. Förutom vatten- och avloppsledningar så kan det även finnas behov av renovering av avvattningssystem. Många äldre fastigheter i Stockholm har rejäla stuprännor av gjutjärn. Skulle de vara av plåt är det vanligare att man anlitar en plåtslagare, men handlar det om stål eller gjutjärn så brukar en smed med byggnadssmide som specialitet vara det bästa valet.

Vi föreslår att du hör av dig till https://www.smedstockholm.se/ om du är fastighetsägare i Stockholm och har behov av någon form av renovering eller byte av rörledningar i järn eller stål.

 

Miljövänligt med luftvärmepump

17 jun 2019

Visste du att det är mycket miljövänligt med en luftvärmepump? Bland det mest effektiva sättet att värma upp ett hus är att ha en luftvärmepump. Det är miljövänligt om det är så att du använder dig av förnyelsebar energi. Om du ändå använder energi från fossil, som kol eller olja eller någon annan energiform som är miljöförstörande, spelar det ju ingen roll hur du än gör. Det viktigaste är ju att du använder dig av en energikälla som är förnyelsebar, och då menar vi sol-, vind- och vattenenergi. 

Skaffa miljövänlig energi

Den slags energi som är miljövänlig är den som kommer från en förnyelsebar källa. Har du inte redan nu en sådan, kan du göra ett aktivt val, och välja den leverantör som förser dig med elektricitet. Eller så ser du till att bli din egen elproducent och skaffar solpaneler. Från och med den 8 maj i år går det att upp till 20 procent av investeringskostnaderna i ett engångsbelopp. Det bör man ansöka om innan man startar inköp och montering av solceller, sedan får man beloppet efteråt. Det är tyvärr så att det finns en viss pott som går åt till statsstöd för solceller och det gäller att ansöka om det så länge pengarna räcker. Så det bästa är att ansöka på en gång innan pengarna tar slut. Det gör man på Boverkets hemsida; boverket.se och leta dig sedan fram till den undersida där man kan söka bidrag direkt från deras sajt.

Att skaffa värmepump

En värmepump ger dig faktiskt en hel del för pengarna. Värmen som kommer från en värmepump fördelar värmen effektivt i bostaden. Det du bör göra är att ta kontakt med en VVS-montör för det är dessa som kan montera dem på rätt sätt. En luftvärmepump drar heller inte mycket el, utan är snål men effektiv. Den kan du montera var som helst och du reglerar värmen, eller kylan på snabbt sätt.

Hitta rätt VVS-montör

Se till att hitta rätt VVS-montör till din luftvärmepump. Om det är så att du vill få tag i någon som kan erbjuda mer än just VVS-tjänster bör du leta efter någon som erbjuder totalentreprenad. Då kan du be om badrums- och köksrenoveringar och få alla VVS-tjänster på köpet. Det kan vara bra att försöka hitta en allsidig VVS-montör som kan uträtta små, men också som är kompetent nog att ta på sig större arbeten så att du är säker på att få den hjälp som du behöver.

När du vill slippa stopp i avlopp

31 maj 2019

Att få stopp i avlopp är ganska så besvärligt. Speciellt om det händer just efter att man har tagit sig ett bad och har väldigt mycket vatten som ska ner i röret som det är stopp i avloppet. Då blir det oftast en större eller mindre översvämning. Sedan är det bra att försöka avhjälpa stoppet. Inte sällan visar det sig att stoppet i avloppet är hårtestar, smuts och gegga som åstadkom stoppet. Om inte, är det ett större fel på rören som man alltid bör kontrollera så att det inte bildas någon stor skada på huset, vilket det blir om det är fel på rören.

Anlita VVS-företag för felsökning

Det är alltid bäst att anlita ett VVS-företag som kommer och gör en felsökning. Då kommer de med en kamera på en slang som de sätter in i röret och som tar bilder och filmer. Då kan man själv följa det som kameran registrerar nere i röret. Ofta kan man se att det finns både råttor och rötter som orsakar stoppet i avloppet. Ibland är det stora fettklumpar som orsakar stoppet. Det sägs att det bildas allt mer fett i våra rör. Mest på grund av att vi använder fett i matlagningen. Är det så att man har fått både råttor, rötter eller fettklumpar i sina rör, bör man bli kvitt dem. Här finns det olika metoder för att komma till rätta med dem.

 • Rena vattenlås – bland det första som man kan göra är att rensa govlbrunn och vattenlåset. Om du inte vet hur man gör, kan du alltid anlita ett VVS-företag som kommer ut och visar hur man gör. Annars är det, ungefär som att rensa köksfläkten; ta loss alla delar som går att ta loss, rengöra och torka och senda lägga in alla delarna på nytt.
 • Spola rören med hett vatten – man kan spola rören ordentligt med hett vatten och högtrycksspolning. Då kommer det ut ett VVS-företag som har sådan utrustning och låter hett vatten flöda genom rören ordentligt.
 • Göra en relining – om man först inspekterar rören och då ser att man behöver göra en relining, vilket innebär att man går ner med en kamera för att se hur rören är, och kommer fram till att de inte är sönder, men att man behöver lägga in plast i rören, som man sedan härdar med varm luft. Då får man en ny och hel yta inuti rören som gör att de håller bättre.

Läs mer här om ett VVS-företag som kan åtgärda stopp i avlopp i Stockholm: stoppiavloppstockholm.nu.

Är omdömessajter tillförlitliga?

23 maj 2019

När man letar efter tjänster eller produkter, har vi lärt oss att läsa så mycket som vi kan om de olika produkterna och tjänsterna och vilka omdömen de får på sajter som samlar olika människors omdömen om produkterna och tjänsterna. Åtminstone den yngre generationen har lärt sig att alltid läsa omdömen som andra har gett om dem innan de bestämmer sig. Därför har vi sett en helt ny yrkeskår växa upp, som tjänar pengar på och som kan leva på att skriva om olika produkter. Tillverkarna och leverantörerna betalar alltså för att de som skriver omdömen om produkterna skriver om deras varor och tjänster. 

Skillnad mellan influencers och omdömessajter

Om man ska hitta sajter som inte är drivna av en företagare (läs influencer) som får betalt för att skriva om deras produkter, bör man läsa noggrant vilka som driver sajterna. Här finns några som inte drivs av influencers, som reco.se och yelp.se. Oftast brukar också influencern stoltsera med bild och en beskrivande text om dem själva. Här tänker vi på välkända Blondinbella, eller Keyo, och många fler som den yngre generationen följer på youtube, till exempel. Dessa influencers har ofta följare som mycket noga följer deras råd och vad de skriver om olika produkter och tjänster. Det är därför de kallas "influencers" för de har påverkan på vad deras följare tycker och tänker.

Välj omdömessajter och inte influencers

Det finns olika sajter som vill att folk ska läsa om just deras kunders omdömen och som säljer plats på deras omdömessajter. Här finns de ovan nämnda reco.se och yelp.se, men även hitta.se och många andra försöker ta sig in på marknaden för att kunderna ska hitta till deras kunders företag. Vi kan bara rekommendera att hellre läsa omdömessajter, där vem som helst kan skriva om företaget. Det är ju alltid upp till en själv som man låter sig påverkas eller inte.

Många leverantörer som säljer vissa produkter, låter alltid deras köpare ge olika omdömen om de olika produkterna som en extra tjänst till alla andra kunder. På så sätt låter man kunderna rekommendera eller avråda varandra från olika produkter. Man tänker sig att leverantörerna endast levererar de olika produkterna och tjänsterna, men har inte med kvaliteten att göra, utan överlåtar det till de egna kunderna. De tjänsterna ser man även på sociala medier som Facebook, som ofta frågar användarna om att ge olika omdömen om olika restauranger, kaféer, gym och liknande så snart som man har checkat in på olika geografiska platser.

Så, om vi gör på samma sätt, rekommenderar vi dig att läsa mer här, om du önskar få tag i en duktig hantverkarfirma som utför badrumsrenoveringar i Uppsala.

Önskar du avloppsrensning med jour?

13 maj 2019

Bor du i Stockholm och behöver en rörmokare som har avloppsrensning jour? Ibland kan man ha behov av en akut sådan avloppsrensning om man har råkat få ett stopp i avloppet som man absolut inte rår på. Har man fått vatten i handfatet eller i badkaret som inte går ner i avloppsröret, då inser man att man behöver få hjälp ganska så akut. Får man inte ner det smutsiga avloppsvattnet riskerar man odör i bostaden, och handfatet blir obrukbart. Då är det bättre att få hjälp så att man kan använda handfatet. Dessutom är risken stor att man kan vara beroende av en ordentlig avloppsrensning då rören riskerar att bli ordentligt tilltäppta. 

Endast proffsen kan rensa avlopp

Om olyckan redan är framme finns det inte så mycket annat som man kan göra än att få en rörmokare som kommer och spolar rent rören. Har man smuts i rören, finns det inte så mycket som man kan göra, som lekman. Man kan ju knappast ta upp rören och börja rengöra dem på egen hand. I åratal har producenter av rengöringsmedel försökt få oss, kunder att spola ner allehanda starka kemikalier som är tänkta att rengöra rören och få bort sådant som täpper till rören, men hittills utan resultat. Det är bara en riktig avloppsrensning med spolning med hett vatten som kan få bort allt smuts.

Metoder för att rensa avloppen

 1. En professionell VVS-montör kan rensa avloppen genom att använda sig av en högtrycksspolning. Då kommer VVS-företaget med en bil som har en högtrycksslang. De stoppar in slangen i avloppet och sköljer rören. Denna metod innebär bara att man använder sig av riktigt hett vatten.
 2. Eller så kan VVS-företaget använda sig av slamsugning. Det innebär att om det är så att det är en slamprodukt som har täppt till rören hemma, då bör ett VVS-företag suga upp slammet och på så sätt avlägsna slammet ur avloppet.
 3. VVS-företaget kan också på liknande sätt spola stammarna med hett vatten. Detta bör man göra, inte som en akut åtgärd, utan med regelbundenhet. Då kan man planera in när detta utförs.

Har man fått akuta problem med sina rör, antingen det är för att det har fastnat något i avloppet som genast behöver spolas ner, eller om det är någon slamprodukt som stoppar avloppet från att fungera på rätt sätt eller om man behöver spola hela stammarna, kan man behöva komma i kontakt med en rörmokare som har jour. Googla då "VVS-montör jour Stockholm" till exempel.

När du behöver en rörmokare

26 apr 2019

När det börjar rinna trögt i avloppen i badrum eller kök kan det vara helt igenproppat och måste åtgärdas. Man kan också märka det på att det bubblar när vattnet rinner ner. Dålig lukt från avloppet är ett annat tecken.

Det första man ska testa är om det räcker att skruva loss koppling under handfatet eller diskhon och ta bort matrester, hår och fett om se om det hjälper. Man kan prova med kokande vatten och hälla ner i avloppet. Det går också att prova propplösare och sugpropp. Om inget hjälper kan felet finnas längre ner i rören. Samma gäller när det blir stopp i toaletten. Då behöver man ringa en VVS-firma och boka in en avloppsrensning.

Hur går en avloppsrensning till?

När man provat alla husmorstips är det troligen ett större stopp som kräver professionella åtgärder. Med åren samlas massor med smuts och fett långt ner i avloppsrören. Det blir till hårda avlagringar som effektivt stoppar vattnet att rinna igenom och bildar ett lock. Det kan också vara rost eller finnas växtlighet i form av till exempel mossa som täpper till gamla avloppsrör. 

Sedan räcker det med toalettpapper, hårtussar och liknande för att det ska blir helt stopp i avloppet. Även fullt fungerande rör kan det bli stopp i, men då är det oftast att man har slängt saker som inte har hemma i toaletten. Rörmokare har hittat allt mellan himmel och jord i avloppen. Trots att det enda som får slängas i toaletten är toalettpapper.

Det finns olika sätt att rensa avlopp. Det vanligaste metoden är att man först gå ner med en tunn kamera i vattenledningarna för att se vad som orsakar stoppet. Efter detta kan man spola varmt vatten med högtryck för att spola rent och få bort avlagringar och fastnade föremål.

Man använder rent vatten genom en lång slang som kommer från en speciell lastbil som effektiv sprutar bort proppar i ledningarna oavsett vart proppen sitter.

Miljövänlig och snabb metod

Det är en miljövänlig metod som alltså endast använder vanligt hett vatten med högt tryck. I slutet på slangen sitter en speciellt framtagen roterande dysa som har nio kraftfulla vattenstrålar som effektivt sprutar vatten i olika riktningar. Alla avlagringar och lösa föremål sprutas bort. Det kan jämföras med när man tvättar bilen med högtryck. 

Det krävs inga miljöfarliga kemikalier när man kombinerar trycket med det varma vattnet. Detta gör att att metoden är snabb och mycket effektiv.

 

Flera sätt att ordna stopp i avlopp

23 apr 2019

Har du stopp i avloppet? Det bästa som du kan göra är att ringa någon som har rörjour, eftersom sådant bör åtgärdas på en gång. Om du till exempel bor i Nynäshamn och där behöver en rörmokare som har rörjour, kan du börja med att googla "rörmokare Nynäshamn". Sedan är det bara att ta kontakt och fråga om rörjour så att du får bort det omedelbara stoppet i dina VVS-rör. När det mest akuta är åtgärdat, bör du sedan ta en ordentlig titt på rören. Vad är det som orsakar stoppet? Är rören sönder eller kan du fortfarande behålla dina rör? Om du vet att rören är mer än 50 år gamla, kan de behöva bytas ut, men det är en ganska så kostsam historia att byta stammar. Men, om det skulle vara så att du har stammar av riktigt hög kvalitet, och de är hela, finns det andra lösningar på det.

Göra en relining

Skulle du ha gamla stammar, men som är hela, kan du låta en rörmokare spruta in plast i rören och sedan härda dem med varm luft. Då lägger sig plasten inuti rören och täcker för alla eventuella skavanker. Du får som en ny hinna inuti rören som skyddar mot skador. Dock bör rörmokaren alltid kontrollera status på rören innan du bestämmer dig för en eventuell relining. Och rörmokaren bör kontrollera dem även efter att reliningen är gjord för att se efter så att allt står rätt till inuti rören efter en relining.

Spola stammar med hett vatten

Har man stammar som inte är gamla, men som ändå har råkat ut för ett stopp, bör en rörmokare alltid gå in med en mini-kamera inuti rören och då kan kameran sända filmer och bilder från rörens insida och du kan själv på det sättet se och avgöra vad det är som orsakar stoppet. Ibland kan det finns fettklumpar inuti rören. Ibland kan det finnas råttor eller rötter i rören som orsakar stoppet. Då kan det finnas i sin tur några olika lösingar på problemet. Fråga din rörmokare om vad som är bästa sättet för att förhindra att råttor eller rötter tar sig in i rören.

Byta stammar

Är det dock så att du har utslitna rör som är sönder måste du byta ut stammarna. Ta reda på förhand vad rörmokaren tar för pris innan du ger klartecken till att byta ut stammarna. Genom att kontrollera pris och referenser kan du välja den som är bäst i förhållande till priset. Lycka till!

Fördelar med totalentreprenader

16 apr 2019

Det finns olika sätt att genomföra en renoveringar och då om det är aktuellt med en badrumsrenovering. Antingen kan man endast anlita en VVS-montör för installation av toalett, handfat och allt som har med VVS att göra. Sedan, om man är duktig på att kakla, kan man göra det själv, eller måla med våtrumsfärg, eller till och med tapetsera med våtrumstapeter. Sedan kan man lägga golvet själv. Då kan man spara in på arbetskostnaderna och lägga mer resurser på materialet.

Man kan även planera arbetet själv, men lägga ut det på hantverkare som gör de olika moment som de klarar av. Då bör man själv lägga ett schema där man planerar för när de olika hantverkarna ska komma och "göra sin grej". Då bör man alltid anlita hantverkare som är pålitliga och som kommer när man ringer dem.

Ett tredje sätt att se till att badrumsrenoveringen blir gjord är att anlita en totalentreprenad, när en VVS-firma har alla de olika hantverkare som krävs för arbetet. Då tar firman hand om allt; planeringen, hantverkarna och du som kund, behöver bara betala. De informerar dig om sådant som du behöver veta. I övrigt innebär det inga engagemang att lägga sig i arbetet.

Anlita VVS-firma i Sollentuna

Behöver du genomföra en badrumsrenoveringe i Sollentuna? Om du önskar dig en firma som tar hand om allt när det kommer till badrumsrenovering, kan du börja med att googla "badrumsrenovering Sollentuna", för att få några kontaktuppgifter till VVS-firmor. Då är det bara att ta kontakt och fråga efter referenser och offert på en heltäckande badrumsrenovering. Man kan även läsa om vad deras tidigare kunder tycker om firman och då läsa om dem på någon omdömessajt som till exempel reco.se eller yelp.se. Är man ändå osäker, kan man försöka hitta så mycket information om företaget på allabolag.se. Då får man lite uppfattning om de har en stabil ekonomi, eller inte.

Bra kontrollera firman innan man anlitar dem

Känner man sig ändå osäker på hur bra och pålitliga de kan vara kan man även be att få ut information om dem från Skatteverket och Kronofogden. Då får man veta om firman är skuldsatt eller snart riskerar att gå i konkurs. Det har ju hänt att man har anlitat en hantverkare som verkar bra, men som plötsligt har gått i konkurs. Då får man leta efter en ny hantverkare och börja om från början, vilket sinkar hela arbetet. Här kan du läsa mer om en VVS-firma som utför badrumsrenoveringar i Sollentuna.

← Äldre inlägg