Den som råkar ut för akuta problem med sina avlopp eller rördragningar, vet hur viktigt det är att ha en rörmokare som snabbt kan komma och hjälpa en. Att få vatten på golvet kanske inte är så farligt, men om vattnet däremot svämmar över och tar sig genom golvet, längs väggen eller ini skåp eller lägger sig under någon tvättmaskin och förstör golvet på så sätt, behöver man hjälp akut. Det är viktigt att förhindra vätskan att förstöra huset. Vatten är ju livsnödvändigt för oss människor, men för våra hus är det förödande att få vattnet på fel ställe. Här tittar vi på hur vätska, och särskilt vatten kan förstöra hus.

Viktigt att bygga säkra golv med golvbrunnar

Inredningen bör byggas med material som gör det möjligt för vatten att kunna ta vägen genom golvbrunnar. Hellre för många golvbrunnar än för få. I badrum och kök bör det byggas golvbrunnar så att vatten som kan komma ur diskmaskin eller disk, har någonstans att ta vägen. Dessutom bör både köks- och badrumsgolvet byggas med klinker, eller stenmaterial som både är lätta att hålla rent men som även klarar av den väta eller spill som kan förekomma i köket och i badrummet. Och i båda rummen bör man bygga golvbrunnar så att vatten och väta alltid har någonstans att ta vägen ifall man skulle spilla eller om det skulle svämma över.

Viktigt bygga fasader med stuprännor

Vatten som endast kommer ner i nederbörd på tak och fasader är inte särskilt farligt så länge som husen och fastigheterna hinner torka emellan regn- och snöskurarna. Då behöver man ha byggmaterial som klarar av mycket regn. Det är viktigt då att bygga fasader och tak med väderbeständiga material som klarar av vätan. Då är inte trä som byggnadsmaterial att rekommendera. Då är det bättre med tegel och plåt. Särskilt viktigt är det att bygga så att vattnet har möjlighet att ledas bort från taket och från fasaden.

Varför inte anlita hantverkare/rörmokare?

Det bästa sättet att få ett hus med säkra badrum och kök är att anlita hantverkare som både är hantverkare och som är VVS-montörer, eller ett företag som har båda kompetenserna. Då vet man att de som bygger huset eller rummen eller renoverar dem kan bägge delar och som är så konstruerade att de håller mot vatten och väta. Som boende i ett sådant hus behöver man då inte oroa sig över att drababs av vattenskada, om hantverkarna har sett till att det alltid finns golvbrunnar dit vattnet kan rinna inomhus, eller tak- och stuprännor som vätan kan ta vägen utomhus.

28 Mar 2019