Dripp-dropp, dripp-dropp - droppandet har en förmåga att göra dig galen, men det finns även ekonomiska aspekter att ta hänsyn till: så här fixar du din droppande kran.

Det är synnerligen irriterande att höra en kran droppa och ljudet kan förstöra vilken nattsömn som helst. Många väljer att lösa detta genom att lägga någonting mjukt i exempelvis handfatet och där man genom detta dämpar ljudet och kan sova som ett barn igen. Det är emellertid inte en hållbar lösning. Detta då ljudet är en del av problemet och att det även finns en annan del som måste tas i beaktning: den ekonomiska.

Faktum är att vatten kostar pengar och att det i det här fallet verkligen handlar om många bäckar små. Droppar din kran lite grann i ungefär ett års tid så handlar det om att du i slutändan får en räkning på ungefär 400 kronor att betala. Handlar det om att kranen i fråga rinner - ja, då blir också räkningen därefter. I vissa - förvisso extrema - fall så har privatpersoner sett att summan som stått skriven på räkningen närmat sig 20.000 kronor. Det finns, milt uttryckt, bättre hål att stoppa pengarna i, eller hur?

Lyckligtvis så är det inte så svårt att fixa en droppande kran och speciellt idag så är det enklare än någonsin att komma till bukt med problemet. Först och främst dock så ska vi säga att det finns två orsaker till varför kranen droppar och att dessa även kan komma i en ren kombination. Antingen så har kranen börjat kalka igen, eller också så är kranen utsliten. Båda dessa problem går att korrigera.

Droppande kran

Så här fixar du din droppande kran

Dagens moderna kranar har ofta en patron eller en insats snarare än en traditionell packning. Det gör dem lättare att fixa. Det första du ska göra är dock att först och främst avgöra om du klarar av att fixa kranen själv eller om det är något som kanske kräver professionell hjälp. Att betala några hundralappar för ett professionellt jobb utfört av en rörmokare behöver inte vara fel - alla har olika kunskaper, förutsättningar och mått av händighet. Gå till dig själv och se till dina kunskaper innan du bestämmer dig.

Om du vill köra vidare på egen hand så gör du enligt följande:

  • Börja med att stänga av vattnet. Det kan du antingen göra via en kran bredvid eller under handfatet. I villor kan du behöva slå av huvudvattnet inkommande. Därefter så lossar du den lilla skruven som syns ovanpå handtaget. Den håller fast själva handtaget och om den skulle sitta fast väldigt hårt så kan det indikera att det finns ytterligare en skruv som måste lossas. Gör det i så fall. Skulle det inte handla om en skruv så kan du fukta med ättika och låta det verka en stund - det löser upp kalkavlagringarna som i så fall gjort att skruven fastnat.
  • Ta bort själva skyddskåpan som ligger ovanpå innanmätet där packningen finns. Lossa skruvarna och lyft kåpan rak uppåt.
  • Ta bort den gamla insatsen och ersätt den med den nya. Var noggrann med att ingångshålen verkligen passar med de som finns i kranen. Okej? Då är det bara att dra skruvarna igen. Du kan med fördel smörja dessa för en enklare framtida resa nästa gång.
  • Sätt kåpan på plats och dra åt den lilla skruven igen. Klart. Det här lilla ingreppet har precis sparat dig en massa pengar och förmodligen räddat din nattsömn för några år framåt. Bra jobbat!
9 Sep 2019