Luften utomhus är nästan alltid bättre än den som finns inomhus. Bor eller arbetar man precis en vältrafikerad gata i Stockholm eller annan storstad kanske det dock inte alltid känns så. Anledningen till att man har ventilation är dock för att få ut den dåliga luften inomhus utbytt mot friskare luft utifrån.

Ventilation, som vilket system som helst, är dock inte helt problemfritt. Framförallt kan stora problem märkas i lite äldre fastigheter. Miljonprogrammen, som det finns mycket av i exempelvis Stockholm, har blivit uppmärksammade för att ha bristande ventilation.

Så kan du få bättre luft i hemmet

En vuxen människa andas in nästan 30 kilo luft om dagen. När vi befinner oss inomhus andas vi en hel del saker förutom just syret, som är det som är livsnödvändigt. Exempel på ämnen som vi andas in utöver syret är ozon, radon och aromatiska kolväten. För att göra inomhusluften fräsch i hemmet finns det ett antal enkla åtgärder man kan ta till. Fungerar inte dessa bör du förmodligen kontakta en ventilationsfirma.

  • Vädra regelbundet. Att vädra regelbundet är ett bra och effektivt sätt att göra inomhusluften friskare. Utomhusluften är ju bättre än den inne – och ju mer utomhusluft du får in, desto bättre. Tänk dock på energikostnaderna när det är kallt ute.
  • Titta till ventilerna. Genom att se till friskluftsventilerna kan du säkerställa att du får en god ventilation. Stöter du på problem här kan det vara läge att ringa en ventilationsfirma som kan se över det.
  • Ta bort tätningslister. Tätningslister runt dörrar och fönster kan i viss grad förhindra en frisk inomhusluft. Genom att ta bort dessa kan du få en betydligt bättre inomhusluft. Om du inte vill ta bort alla, kan det räcka med att ta bort dem i fönstren och endast under- och överkanterna på dörrkarmarna.
  • Öppna dina fönster. Det här hör ihop med den första åtgärden – att vädra regelbundet. Om du lagar mat är det bäst att öppna ett fönster i rummet bredvid, istället för i köket, när du lagar mat. Samma princip gäller för till exempel badrummet.
  • Gör rent köksfläkten. Att köksfläkten fungerar ordentligt är mycket viktigt för en god inomhusmiljö. Gör den inte det bör du inte skjuta upp med att laga den. Om du inte kan laga den på egen hand kan säkerligen en ventilationsfirma ta sig an arbetet. Moderna köksfläktar brukar ha en lampa som blinkar om det är dags för rengöring. Har du en äldre modell kan du dock själv behöva komma ihåg att rengöra den.

Fixa ventilationen själv eller med hjälp?

Följer man åtgärderna ovan är det förmodligen väldigt sällan man behöver hjälp från en ventilationsfirma. Ibland kan dock problem uppstå och då kan det vara bra att få hjälp av en entreprenör med erfarenhet inom området. Du som bor i en storstad som Stockholm kan enkelt hitta en ventilationsfirma genom en sökning på exempelvis ”Ventilationsfirma Stockholm”. Oavsett vilken stad du bor i bör du alltid ta referenser innan du bestämmer dig för att anlita någon.

8 Nov 2017