När man letar efter tjänster eller produkter, har vi lärt oss att läsa så mycket som vi kan om de olika produkterna och tjänsterna och vilka omdömen de får på sajter som samlar olika människors omdömen om produkterna och tjänsterna. Åtminstone den yngre generationen har lärt sig att alltid läsa omdömen som andra har gett om dem innan de bestämmer sig. Därför har vi sett en helt ny yrkeskår växa upp, som tjänar pengar på och som kan leva på att skriva om olika produkter. Tillverkarna och leverantörerna betalar alltså för att de som skriver omdömen om produkterna skriver om deras varor och tjänster. 

Skillnad mellan influencers och omdömessajter

Om man ska hitta sajter som inte är drivna av en företagare (läs influencer) som får betalt för att skriva om deras produkter, bör man läsa noggrant vilka som driver sajterna. Här finns några som inte drivs av influencers, som reco.se och yelp.se. Oftast brukar också influencern stoltsera med bild och en beskrivande text om dem själva. Här tänker vi på välkända Blondinbella, eller Keyo, och många fler som den yngre generationen följer på youtube, till exempel. Dessa influencers har ofta följare som mycket noga följer deras råd och vad de skriver om olika produkter och tjänster. Det är därför de kallas "influencers" för de har påverkan på vad deras följare tycker och tänker.

Välj omdömessajter och inte influencers

Det finns olika sajter som vill att folk ska läsa om just deras kunders omdömen och som säljer plats på deras omdömessajter. Här finns de ovan nämnda reco.se och yelp.se, men även hitta.se och många andra försöker ta sig in på marknaden för att kunderna ska hitta till deras kunders företag. Vi kan bara rekommendera att hellre läsa omdömessajter, där vem som helst kan skriva om företaget. Det är ju alltid upp till en själv som man låter sig påverkas eller inte.

Många leverantörer som säljer vissa produkter, låter alltid deras köpare ge olika omdömen om de olika produkterna som en extra tjänst till alla andra kunder. På så sätt låter man kunderna rekommendera eller avråda varandra från olika produkter. Man tänker sig att leverantörerna endast levererar de olika produkterna och tjänsterna, men har inte med kvaliteten att göra, utan överlåtar det till de egna kunderna. De tjänsterna ser man även på sociala medier som Facebook, som ofta frågar användarna om att ge olika omdömen om olika restauranger, kaféer, gym och liknande så snart som man har checkat in på olika geografiska platser.

Så, om vi gör på samma sätt, rekommenderar vi dig att läsa mer här, om du önskar få tag i en duktig hantverkarfirma som utför badrumsrenoveringar i Uppsala.

23 May 2019