För den som tänker sig genomföra en badrumsrenovering kan det innebära att man blir tvungen att dra om rör, beroende på hur det gamla badrummet ser ut. Är det ett mycket gammalt badrum finns det några saker att tänka på som behöver fixas till för att till exempel Byggkeramiska rådet (BKR) ska godkänna renovringen. Byggkeramiska rådet är den organisationer som fungerar som en auktoritet för hur man bygger med keramik (kakel och klinker) och anger standard och regler för byggen av våtrum. Det är enligt BKR:s regler som anger standarden på det hantverk som sedan godkänns av bland annat försäkringsbolag, besiktningar och fastighetsmäklare – en slags garanti på att arbetet i ett badrum är väl genomfört helt enkelt.

Detta bör du tänka på inför en badrumsrenovering

Ska du ha golvvärme? Fundera i så fall på hur värmen ska transporteras i golvet. Fundera också på vart du behöver dra el, ska de vara på samma ställe som förut eller dras på annat sätt? Har du en golvbrunn som är äldre än från 1990, måste de bytas ut. Inför badrumsrenoveringen bör du kontrollera standarden på dina rör. Bästa sättet är att be en VVS-montör komma och kika på dem. Då tar de med sig en mini-kamera och går in i rören med den. Den tar bilder och sänder den till en dator så att man får bilder från inuti rören. Då kan VVS-montören få en uppfattning om standarden på dina rör. Om standarden är för dålig på rören bör de bytas ut, vad kan vara bättre än att göra det när du ändå ska bryta upp golvet vid en badrumsrenovering?

Om du har ett gammalt badrum från före 1980

Har du ett äldre badrum som byggdes, eller renoverades före 1980-talet, kan material i badrummet dessvärre innehåll asbest. Innan man upptäckte asbestens farliga inverkan på människors hälsa, ansåg man att asbesten isolerade bra, vilket gjorde asbesten till ett populärt isoleringsmaterial i badrum. Om så är fallet, bör du ta kontakt med en saneringsfirma vid rivningen av det gamla badrummet. De vet hur en sanering ska gå till, så att inte människor kommer till skada. Asbesten är nämligen farligast när man river i den och man kan behöva bygga luftslussar innan man river badrummet. Först efter att asbesten är borta är det fritt fram att renovera resten av badrummet.

Anlita en heltäckande renoveringsfirma

När det är dags att välja vilken firma som ska ta på sig renoveringen av badrummet är det viktigt att välja någon som kan ta på sig det alla de olika delar som en badrumsrenovering innebär; VVS-montörer, elektriker och plattsättare, eller målare. Om du inte känner till någon badrumsrenoveringsfirma kan du alltid googla "badrumsrenovering Stockholm", om det är i Stockholm du behöver det, annars skriver du den ort där du bor på sökfältet i sökmotorn. Lycka till!

20 Jul 2018