Mer omfattande renoveringar har blivi allt vanligare i Sverige. Det hela följer logikens lag: att man numera kan använda sig av rot-avdraget och därmed dra av 30 % av den totala arbetskostnaden för tjänster som rör renoveringar, reparationer och tillbyggnader har gjort att det finns ett ekonomiskt värde. Inte sällan så leder ett projekt vidare in till ett annat. Väljer man att anlita ett företag för att renovera köket - ja, då kanske man också passar på att göra om i ett närliggande rum på samma gång.

Då många företag dessutom erbjuder totalentreprenad så är det än mer fördelaktigt. Det innebär att du som privatperson anlitar en- och samma firma för allt som rör din renovering och där detta företag tillhandahåller exempelvis en elektriker för att dra el och sköta olika installationer, en rörmokare för rördragning, en snickare för att sätta stommar och i övrigt sköta grundjobbet, en plattsättare för kakel och klinkers och så vidare.

Allt detta gör tjänsten mer kostnadseffektiv och mer friktionsfri - totalentreprenad och rot-avdraget har visat sig vara en god kombination som gynnar både kund och företag. Vi skulle dock vilja slå ett slag för att man vid en renovering även ser tilld et funktionella och inte enbart det estetiska. Visst är det viktigt att allt ser bra och fräscht ut, men det ena behöver inte utesluta det andra. Det går att få det snyggt, fräsch och funktionellt; någots om i sin tur kan innebära en långsiktig investering. Många renoverar på ytan snarare än på djupet. Ett gott exempel på hur man kan, så att säga, förena nytta med nöje är att passa på att byta fönster vid en renovering.

PVC-fönster är en investering

Om du har äldre fönster på ditt hus i Stockholm så är det nämligen troligt att dessa gör att du får betala väldigt mycket pengar i onödan. Speciellt om dessa fönster är av trä. Varför? Jo, för att trä är ett levande material som kan röra sig i sidled. Detta skapar glapp och gör att fönstret inte blir tätt. Ett fönster som inte är tätt släpper ut varm luft och låter kall luft strömma in - det i sin tur leder till en högre kostnad för uppvärmning.

Nya fönster av exempelvis plast är snygga, de har inget läckage, de är billigare än trä och de har en längre livslängd. Att vid en renovering av exempelvis köket även passa på att ta kostnaden för nya fönster är något som rekommenderas då du dels kan få jobbet gjort enligt totalentreprenad, dels använda dig av Rot-avdraget och dels också får ett vackrare kök.

Fönster spelar nämligen en väldigt stor roll även sett ur ett inredningsperspektiv - både från in- och utsida. Och: det är en investering som börjar betala sig redan från dag ett.

6 Aug 2018