Börjar det bli dags för badrumsrenovering? Många lägenheter och villor har äldre, slitna badrum som knappast känns fräscha. Ett undermåligt underhåll av badrum och andra våtrum kan innebära en rejäl säkerhetsrisk för dig som bostadsägare. Gamla tätskikt, slitna rör och elektriska installationer som inte har fått en översyn på evigheter kan både orsaka skador i din bostad och vara farliga för dem som bor där. Dessutom, hur snyggt är det egentligen med gammalt 80-talskakel eller en fläckig våtrumsmatta? Om det är så det ser ut hos dig är det nog dags att uppdatera badrummet så att det passar in med resten av din bostad.

Så hur ska man tänka när det börjar bli dags att renovera badrummet? Först av all, tänk igenom hur badrummet ska se ut. Då man knappast renoverar om ett badrum i en handvändning är det bättre att välja lösningar som kommer att se bra ut även om 10-15 år. Färger och mönster som är moderna nu kommer troligtvis att vara ute redan om några få år. Även om du själv kanske har en viss personlig smak måste du fundera över om även andra har densamma. Skulle någon vilja ha ditt badrum om du skulle sälja din bostad?

Det är nästan alltid bättre att använda textilier för att förändra ditt badrum eller helt enkelt halvkakla badrummet i en neutral färg och utnyttja området ovanför för att färgsätta personligt. Där är det enkelt att måla om när du tröttnar på den färg du väljer.

Investera i hållbara material såsom natursten, kakel av bra märken och badrumsporslin från välkända tillverkare. Det kommer utan tvekan att löna sig då dit badrum kommer att se snyggt och fräscht ut i många år framåt. Billiga material blir snabbt repiga, känns ofräscha och blir svåra att städa ordentligt. Undvik billiga fanerade badrumsskåp, de börjar så gott som alltid svälla upp i kanterna när de utsätts för fukt. Investera i ordentligt trä istället.

Det finns definitivt fördelar med att renovera badrum i Stockholm och andra storstäder i Sverige. Här har du tillgång till ett antal olika hantverksfirmor att välja på och du hittar större showrooms och badrumsbutiker där du kan hitta inspiration. Om du bor på en mindre ort kan det alltså vara värt en resa till en större stad för att titta på vad som finns på marknaden. De flesta produkter går ju att få levererade dit där du bor. I dessa butiker kan du ofta få hjälp av personalen att göra en passande plan för ditt badrum baserat på mått och kanske ett par foton som du gärna kan ta med mobilen innan du åker dit.

Ett annat hett tips är att läsa inredningsmagasin och inredningsbloggar. Många leverantörer har även hela kataloger för att se deras sortiment online eller som går att ladda ner.

Det kanske bara finns en enda firma som renoverar badrum på din ort. Kolla upp om de verkligen är up to date med de senaste kunskaperna genom att fråga efter certifieringar och vidareutbildning. Annars kan det vara bättre att betala för den extra resekostnaden och få jobbet gjort av en firma från en större ort.

27 Oct 2016