Har du stopp i avloppet? Det bästa som du kan göra är att ringa någon som har rörjour, eftersom sådant bör åtgärdas på en gång. Om du till exempel bor i Nynäshamn och där behöver en rörmokare som har rörjour, kan du börja med att googla "rörmokare Nynäshamn". Sedan är det bara att ta kontakt och fråga om rörjour så att du får bort det omedelbara stoppet i dina VVS-rör. När det mest akuta är åtgärdat, bör du sedan ta en ordentlig titt på rören. Vad är det som orsakar stoppet? Är rören sönder eller kan du fortfarande behålla dina rör? Om du vet att rören är mer än 50 år gamla, kan de behöva bytas ut, men det är en ganska så kostsam historia att byta stammar. Men, om det skulle vara så att du har stammar av riktigt hög kvalitet, och de är hela, finns det andra lösningar på det.

Göra en relining

Skulle du ha gamla stammar, men som är hela, kan du låta en rörmokare spruta in plast i rören och sedan härda dem med varm luft. Då lägger sig plasten inuti rören och täcker för alla eventuella skavanker. Du får som en ny hinna inuti rören som skyddar mot skador. Dock bör rörmokaren alltid kontrollera status på rören innan du bestämmer dig för en eventuell relining. Och rörmokaren bör kontrollera dem även efter att reliningen är gjord för att se efter så att allt står rätt till inuti rören efter en relining.

Spola stammar med hett vatten

Har man stammar som inte är gamla, men som ändå har råkat ut för ett stopp, bör en rörmokare alltid gå in med en mini-kamera inuti rören och då kan kameran sända filmer och bilder från rörens insida och du kan själv på det sättet se och avgöra vad det är som orsakar stoppet. Ibland kan det finns fettklumpar inuti rören. Ibland kan det finnas råttor eller rötter i rören som orsakar stoppet. Då kan det finnas i sin tur några olika lösingar på problemet. Fråga din rörmokare om vad som är bästa sättet för att förhindra att råttor eller rötter tar sig in i rören.

Byta stammar

Är det dock så att du har utslitna rör som är sönder måste du byta ut stammarna. Ta reda på förhand vad rörmokaren tar för pris innan du ger klartecken till att byta ut stammarna. Genom att kontrollera pris och referenser kan du välja den som är bäst i förhållande till priset. Lycka till!

23 Apr 2019