Se till att ta hjälp från rätt person när ni behöver gå igenom ert hus och kolla igenom diverse saker. Det är mycket som ska fungera i ett hus, det kan vara saker som är viktiga för de boendes hälsa.

Lagen om OVK eller obligatorisk ventilationskontroll som det står för, är ett sätt för att kolla igenom hur husets ventilation ser ut. Om det är igentäppt av damm, smuts och annat som kan komma in och fastna där eller om det ser bra ut. Luften vi andas in när vi är inomhus behöver också vara så ren och frisk som möjligt. Med hjälp av en ren ventilation så får vi inte i oss en massa onödigt damm och andra saker som kan vara skadliga för oss. Genom att ta hjälp av en firma som utför OVK så inspekterar de fastighetens ventilation och kan säkerställa en hög luftkvalitet för de som bor och vistas i huset. Skulle det vara några problem eller så med ventilationen så kommer de att säkerställa att er luft blir så effektiv och ren som möjligt genom olika åtgärder.

Ta hjälp av en besiktningsman

Det är en så kallad besiktningsman eller kontrollant som det också kan heta, som kommer ut till er för att utföra denna typ av ventilationskontroll. Dessa har den bästa och högsta behörigheten för att utföra dessa kontroller på ett bra sätt. Genom att göra sådana här kontroller av ventilationen så kan man ta fram olika åtgärder och handlingsplaner för att kunna uppnå önskat resultat. Det kan även vara så att det är någonting fel på ventilationen, att någonting är trasig och behöver bytas ut. Då ser besiktningsmannen till att det skrivs ned i protokollet och en lämplig person kommer sedan för att laga eller byta ut delarna som är trasiga.

En onödig energislukare

Det slukar onödigt mycket med energi om man har ett dåligt ventilationssystem hemma. Det finns så kallade injusterare som kan hjälpa till med att justera ventilationen så att ni inte förlorar mer energi än vad ni behöver. Det går även att minska på ljudnivån inomhus genom att göra en sådan här typ av justering. Det är viktigt att man ser till att genomföra dessa regelbundna kontroller för en behaglig inomhusmiljö och för allas trevnad. Det är den fastighetsägare som ska se till att det genomförs regelbundna kontroller av ventilationen oavsett om det gäller ett bostadsrättshus eller en villa.

11 Mar 2020