När det börjar rinna trögt i avloppen i badrum eller kök kan det vara helt igenproppat och måste åtgärdas. Man kan också märka det på att det bubblar när vattnet rinner ner. Dålig lukt från avloppet är ett annat tecken.

Det första man ska testa är om det räcker att skruva loss koppling under handfatet eller diskhon och ta bort matrester, hår och fett om se om det hjälper. Man kan prova med kokande vatten och hälla ner i avloppet. Det går också att prova propplösare och sugpropp. Om inget hjälper kan felet finnas längre ner i rören. Samma gäller när det blir stopp i toaletten. Då behöver man ringa en VVS-firma och boka in en avloppsrensning.

Hur går en avloppsrensning till?

När man provat alla husmorstips är det troligen ett större stopp som kräver professionella åtgärder. Med åren samlas massor med smuts och fett långt ner i avloppsrören. Det blir till hårda avlagringar som effektivt stoppar vattnet att rinna igenom och bildar ett lock. Det kan också vara rost eller finnas växtlighet i form av till exempel mossa som täpper till gamla avloppsrör. 

Sedan räcker det med toalettpapper, hårtussar och liknande för att det ska blir helt stopp i avloppet. Även fullt fungerande rör kan det bli stopp i, men då är det oftast att man har slängt saker som inte har hemma i toaletten. Rörmokare har hittat allt mellan himmel och jord i avloppen. Trots att det enda som får slängas i toaletten är toalettpapper.

Det finns olika sätt att rensa avlopp. Det vanligaste metoden är att man först gå ner med en tunn kamera i vattenledningarna för att se vad som orsakar stoppet. Efter detta kan man spola varmt vatten med högtryck för att spola rent och få bort avlagringar och fastnade föremål.

Man använder rent vatten genom en lång slang som kommer från en speciell lastbil som effektiv sprutar bort proppar i ledningarna oavsett vart proppen sitter.

Miljövänlig och snabb metod

Det är en miljövänlig metod som alltså endast använder vanligt hett vatten med högt tryck. I slutet på slangen sitter en speciellt framtagen roterande dysa som har nio kraftfulla vattenstrålar som effektivt sprutar vatten i olika riktningar. Alla avlagringar och lösa föremål sprutas bort. Det kan jämföras med när man tvättar bilen med högtryck. 

Det krävs inga miljöfarliga kemikalier när man kombinerar trycket med det varma vattnet. Detta gör att att metoden är snabb och mycket effektiv.

 

26 Apr 2019