Badrum är rum i våra bostäder som ofta slits ut. Kranarna vrids det på minst 20-30 gånger om dagen. Duschen används minst 3-6 gånger om dagen. Toaletten ska fungera minst 10 gånger om dagen, om inte fler gånger. Golvet slits ut för varje gång som vi går runt i badrummet. Varje gång oms vi duschar, sätter vi igång ventilerna. Allt i badrummet slits ut. Om man då tänker i ett ännu längre tidsspann, har vi använt badrummet flera 1000-tals gånger under ett år. Tänk dig då hur mågna gånger du har använt och slitit ut badrummet under 10-20 år. Inte så konstigt om man är så illa tvungen att renovera om badrummet när det har gått så många år. Så när du väl har kommit underfund med att du måste renovera dina badrum, hur ska du göra sedan? Ska du göra renoveringen själv eller ska du lägga arbetet på en renoveringsfirma?

Kakelsättare

När du ska renovera badrummet är kakel bland det allra bästa byggmaterial för att bygga väggar som håller. Det som kommer mest i ett badrum är det vatten och fukt som kan skada badrummet och som sliter mest på det. Om du tänker att du duschar 3-4 gånger om dagen (alla sammanlagt, om man är en familj), och tänker hur mågna gånger det blir på ett år; 600 gånger, på 10 år; 6.000 gånger och 12.000 gånger på 20 år. Efter så många gånger har allt det som ska hålla fukten borta från väggen slitits ner rejält. Då kan det vara allra bäst att riva ut det gamla kakel som du har och sätta nytt, fräscht kakel, ny fräsch fog och lister. Gör du det kan du samtiditt riva ut golvet också och lägga ny klinker, eller ännu bättre stenskivor på badrumsgolvet.

Rörmokare

Förutom väggarna, är det bra att se över vatten- och avloppsrör, när du ändå är i gång med badrumsrenoveringen. Anltia en rörmokare som kommer med en kamera och går in i dina rör och tittar hur de ser ut inifrån. Då kan du se om det är på väg att lägga sig fett i rören, om du har dammtussar, råttor eller rötter som är på väg att förstöra rören. Att få en vattenskada ger en massa annat jobb som du säkert hellre lägger på annat än att bara renovera efter en vattenskada. Då är det bättre att du ser över om du eventuellt behöver renovera rören samtidigt.

Elektriker

Om du lägger in ny badrumsinredning i din renovering av badrummet kan dy komma att behöva en elektriker som kommer och drar om elledningarna. Alla ledningar som går inuti väggen, behöver dras av en elektriker. Det ska man inte göra själv. Utan undantag. El är ingeting att leka med. Man måste anlita en professionell elektriker.

Om du behöver ngåon som kan förse dig med alla dessa olika hantverkare ska du fortsätta läsa här.

12 Dec 2018