Att få stopp i avlopp är ganska så besvärligt. Speciellt om det händer just efter att man har tagit sig ett bad och har väldigt mycket vatten som ska ner i röret som det är stopp i avloppet. Då blir det oftast en större eller mindre översvämning. Sedan är det bra att försöka avhjälpa stoppet. Inte sällan visar det sig att stoppet i avloppet är hårtestar, smuts och gegga som åstadkom stoppet. Om inte, är det ett större fel på rören som man alltid bör kontrollera så att det inte bildas någon stor skada på huset, vilket det blir om det är fel på rören.

Anlita VVS-företag för felsökning

Det är alltid bäst att anlita ett VVS-företag som kommer och gör en felsökning. Då kommer de med en kamera på en slang som de sätter in i röret och som tar bilder och filmer. Då kan man själv följa det som kameran registrerar nere i röret. Ofta kan man se att det finns både råttor och rötter som orsakar stoppet i avloppet. Ibland är det stora fettklumpar som orsakar stoppet. Det sägs att det bildas allt mer fett i våra rör. Mest på grund av att vi använder fett i matlagningen. Är det så att man har fått både råttor, rötter eller fettklumpar i sina rör, bör man bli kvitt dem. Här finns det olika metoder för att komma till rätta med dem.

  • Rena vattenlås – bland det första som man kan göra är att rensa govlbrunn och vattenlåset. Om du inte vet hur man gör, kan du alltid anlita ett VVS-företag som kommer ut och visar hur man gör. Annars är det, ungefär som att rensa köksfläkten; ta loss alla delar som går att ta loss, rengöra och torka och senda lägga in alla delarna på nytt.
  • Spola rören med hett vatten – man kan spola rören ordentligt med hett vatten och högtrycksspolning. Då kommer det ut ett VVS-företag som har sådan utrustning och låter hett vatten flöda genom rören ordentligt.
  • Göra en relining – om man först inspekterar rören och då ser att man behöver göra en relining, vilket innebär att man går ner med en kamera för att se hur rören är, och kommer fram till att de inte är sönder, men att man behöver lägga in plast i rören, som man sedan härdar med varm luft. Då får man en ny och hel yta inuti rören som gör att de håller bättre.

Läs mer här om ett VVS-företag som kan åtgärda stopp i avlopp i Stockholm: stoppiavloppstockholm.nu.

31 May 2019