När det är dags att investera itryckkärl ett nytt tryckkärl kan det vara bra att tänka på att det finns olika modeller att välja mellan. Olika modeller medför också olika funktioner och med olika funktioner kommer olika för- och nackdelar. Ett tryckkärl är hur som helst nödvändigt för att din anläggning ska fungera ordentligt då det är kärlet som ser till att det blir tryck i vattenledningarna och kommer vatten ur kranarna.

Hydrofor

En hydrofor är ett tryckkärl med väldigt enkel konstruktion, ofta tillverkade i metall och finns i varierande storlekar. Den enkla konstruktionen som innefattar väldigt få rörliga delar gör att hållbarheten är god. Är man ute efter ett tryckkärl med syfte att rena vattnet från järn är en hydrofor ett bra val tack vare att vattnet får naturlig kontakt med luft när det passerar genom behållaren. Nackdelen med dessa är att de är stora och otympliga och tar mycket plats, plus att de kostar lite mer än andra tryckkärl.

Hydropress

Hydropress, eller membranhydrofor är en annan modell av ett tryckkärl som har några fler finesser än det ovan nämnda. I ett sånt här kärl finns en gummiblåsa som förvarar vattnet, vilket gör att vattnet aldrig kommer i kontakt med luften i behållaren. Dom här kärlen är vanligt förekommande och fördelen är att de tar betydligt mindre plats än hydroforerna och går att få för en billigare peng. 

Pumpautomat

Ett mindre tryckkärl som är direkt kombinerat med en pump. Dessa är mycket mindre än både hydrofor och hydropress och dessutom är de betydligt billigare. Pumpautomaten är utformad på samma sätt som hydropressen i den mening att den innehåller en gummiblåsa där vattnet förvaras. Den enda skillnaden är egentligen att den är mindre och har en begränsad kapacitet men lämpar sig bra till exempelvis sommarstugan som kräver en mindre anläggning. Eftersom det redan är utrustad med en pump är användningen enkel.  

Andra varianter

Det finns även företag som tagit fram egna varianter av tryckkärl, där de jobbat innovativt för att skapa en bättre och mer effektiv produkt. Dessa kärl kan exempelvis ha finesser så som automatisk avluftning som gör att behållarens luft- och vattennivå kontrolleras och regleras automatiskt.

För att hitta det tryckkärl som passar till just din anläggning kan det vara bra att läsa på lite. Ska tryckkärlet installeras i fritidshuset är valet av en pumpautomat självklart.

Behöver ditt vatten renas från svavel och järn kanske det första alternativet är att föredra trots storleken och priset. En bra metod för att ta reda på vilket kärl som behövs i hushållet är att först föra ett vattenprov för att ta reda på vattnets kvalitet, för att sedan väga för- och nackdelar med de olika tryckkärlen mot varandra.

20 Mar 2019