Mardrömmen för många bostadsägare är att man någon gång får beskedet från bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren att det är dags för ett stambyte. Ett stambyte är något som påverkar hela ens vardag och det gör det över en längre tid – lite beroende på vart i huset man bor samt hur stor fastighet det handlar om.

Man måste vid ett stambyte nämligen riva bort golv och väggar för att kunna komma åt de rör- och ledningar som ligger inne i huskroppen och det är också det som ett stambyte i sig går ut på. Man byter – helt enkelt – rör och ledningar och kan genom detta ge en bättre levnadsstatus till de som bor i en fastighet. Det brukar dessutom i slutändan föra med sig en belöning och detta i form av ett helt nytt badrum.

Men; att det innebär en jobbig period, det råder det inga som helst tvivel om. Plötsligt kan man inte använda sin dusch, man får dela toalett med de sian grannar och man har en massa byggjobbare i sin bostad – det är klart att det påverkar och ett stambyte är ur det avseendet extremt påfrestande.. Dessutom så kostar det pengar och det brukar visa sig i form av en hyreshöjning. Kort och gott: ett stambyte är nödvändigt – men det är för den sakens skull ingen trevlig och angenäm upplevelse.

Det som dock har kommit under de senaste tjugo åren är ett komplement till stambyte – en så kallat relining – som inte alls för med sig samma obekväma situation. En relining går – förenklat – ut på att man reparerar de befintliga rören snarare än att byta ut dem; något som innebär en kortare process – om kanske två veckor – och där det inte behöver brytas upp vare sig golv eller väggar. En relining ska dock inte ses som en ren ersättning för ett stambyte – förr eller senare så måste ett byte förmodligen ändå göras.

Anlita rätt företag för relining

Men, genom en relining så kan man förlänga rören och ledningarnas livslängd markant och ur den synvinkeln så är det ett väldigt bra komplement som sparar extremt mycket pengar för fastighetsägare. I och med att metoden är relativt ny så finns det inga konkreta fakta på hur hur tid det kan handla om – men de fastigheter som genomförde en relining för tjugo år sedan håller än idag god status.

Relining är således – förutsatt att man anlitar rätt företag – ett väldigt bra alternativ för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare att underhålla husen, spara pengar och ge sina gäster ett säkert boende utan risk för vattenskador.

13 Mar 2017