Vi tar det för självklart idag här i västvärlden att ha rinnande vatten i våra bostäder och toaletter med vattenspolning. Men det har inte alltid sett ut så. Faktum är att det bara är något över 60 år som det har varit vanligt med WC i bostadshus för alla ekonomiska grupper. Så sent som på 70-talet fanns det fortfarande lägenheter i centrala Stockholm som bara hade utedass på gården och möjligen ett gemensamt badrum där man kunde ta ett bad nere i källaren.

För att sköta den dagliga hygienen använde man istället tvättfat med vatten från kran eller som man bar in från brunnen, beroende på vilken standard huset hade. Allmänna badhus var det som ofta gällde och det var få som kunde unna sig lyxen med ett eget badrum med badkar eller dusch i sin egen bostad.

VVS med lång historia

Det är ganska lustigt egentligen hur utvecklingen har sett ut inom VVS och sanitetsanläggningar. Om vi går tillbaka långt bak i historien så hittar vi nämligen avancerade system för både vatten och avlopp som fanns i vart och vartannat hem i städerna, även om det inte som idag fanns hundratals rörmokare enbart i Stockholm. Visserligen var de som hade råd med detta relativt välbärgade, men man kan fråga sig varför detta fanns redan i Romarriket, antikens Grekland och i Egypten för flera årtusenden sedan, för att sedan falla i glömska.

Även om tekniken och kunskapen fanns i andra delar av världen hittar vi knappast den typen av system i medeltida europeiska städer. Där var det utedass och inburet vatten för att bada i en tunna som gällde, om man inte badade utomhus i en sjö eller flod förstås. Dricksvatten hämtades i källor eller ur brunn om denna var tillräckligt ren. Myten om att folk inte drack brunnsvatten på den tiden är felaktig, men det stämmer att många brunnar var förorenade, då matrester och avskräde slängdes rakt ut på gatan. Ingen kommunal renhållning där inte.

Badrumslyx för de rika

Ända fram till 1800-talet var det ovanligt med vattentoaletter, även bland de riktigt högt ställda. När de väl kom blev de till eftertraktade lyxartiklar och med den industriella revolutionen kom också de företagare, som börjat tjäna massor av pengar, att vilja investera i det senaste inom vatten och elektricitet när de byggde sina överdådiga bostäder. Att ha ett lyxutrustat badrum var ett måste och för att göra det enklare för husan drog man in vatten i köket. Det fanns även smarta lösningar för varmvatten där en tank sattes på kaminröret för att ständigt ha tillgång till hett vatten. Det tog dock längre innan varmvattenberedare och centralvärme med vattenledningar blev vanligare.

Rörmokaren – nödvändig för att vardagen ska funka

Idag är det nog ingen som knappt tänker på sanitetslösningarna i huset förrän det är dags att installera något nytt i badrummet eller i köket eller om något går sönder. Den som letar efter en rörmokare i Stockholm som kan hjälpa till med det kan känna sig lyckligt lottad. Det finns många duktiga hantverkare som jobbar med VVS där så att du kan få de lösningar du vill ha och hjälp när du behöver. Och tur är väl det. Tänk bara hur det skulle se ut om vi fortfarande hade dass som gick rätt ut på gatan!

28 Aug 2017