Med de nya tekniker som finns så behöver ett stambyte i Stockholm inte blir så dramatiskt som det låter eftersom man visar stor hänsyn och hyresgästerna kan bo kvar medan man utför arbetet.

När det är dags för stambyte i Stockholm får alla lite panik. Man undrar vart man skall ta vägen och om någon utomstående kommer att rumstera om i ens lägenhet. Så är det inte nu för tiden. Stambyte sker mindre dramatiskt. Tidigare var man tvungen att utrymma hela huset och jobba på det i veckor.

Stambyte innebär att alla rör måste bytas ut. Till vardags tänker man inte så mycket på att det finns en massa rör. Man häller vatten i avloppet och på toa och det försvinner bara. När man hör vad stambyte innebär börjar man förstå hur invecklat det är.

Man kan få bo kvar i sin lägenhet

Moderna rör har inte samma motståndskraft som de gamla gjutjärnsrören och måste bytas ut. Rör finns i varje bostad, under varje köksbänk och i varje badrum. Allt det måste förnyas.

Det är inte konstigare är att lämna in sin bil på service. Man blir utan bil en dag men den kommer tillbaka i topptrim. På samma sätt är det med rörsystemen som används väldigt mycket. De behöver fräschas upp.

Med moderna tekniker kan man ta stambytet bit för bit och fastigheten behöver inte tömmas helt. Alla kan bo kvar i sina lägenheter och det ställs fram baracker för dusch och toalett. Det klarar man i ett par dagar.

2 Dec 2021