Att lägga ett golv är något som är roligt, spännande och som hela tiden leder någonstans. För varje bit du lägger så kommer du lite närmare målet och då dagens golv dessutom - i många fall - går att enbart klicka i varandra så klarar även en ren novis av det. Vi ska säga att man vid exempelvis en mönstrad parkett - en fiskbensparkett - bör ta professionell hjälp och anlita en golvläggare.

Det är något som man även bör överväga oavsett golv då man minimerar risken för sprickor, för lutning och rent allmänt för att undvika problem. En golvläggare kostar inte så mycket pengar i och med att tjänsten är inkluderad i Rot-avdraget och att man således kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på deklarationen. Detta med ett årligt tak på 50.000 kronor. Ett effektivt och prisvärt sätt att slippa bekymmer och för att spara tid. Bor du i en större stad som Stockholm så har du också alla möjligheter att få ett bra pris genom att använda den rådande konkurrensen mellan golvläggare. Så dyrt är det alltså inte.

Har du tid så är det dock väl värt att prova på att lägga golvet på egen hand. Du kommer att klara det bra ända fram till dess att du når väggen där elementen sitter. Just elementrören är nämligen något som ofta ställer till problem för lekmän. Hur får man till det och hur gör man det snyggt? Måste man slå av vatten, värme och el och skruva loss alla element enbart för att få golvet på plats? Nej. Vi visar hur du ska gå tillväga.

element

Så här lägger du golv vid element

För att kunna lägga ett golv vid element så krävs följande saker:

 • Tejp, penna, sticksåg (finns att hyra), en hålsåg och en silikontätningspistol.

Så här gör du:

  1. Mät ut var hålen till rören kommer att hamna på golvplankan. Var noggrann med detta och ta god tid på dig.
  2. Tejpa vid markeringen med maskeringstejp. Ta därefter hålsågen och borra hål. Viktigt är att hålsågen har större diameter än vad rören har. 16 mmm är en tumregel som brukar rekommenderas.
  3. Såga: Du ska såga ett snitt mellan hålen. Därefter ska ytterligare två snitt sågas: från mitten av hålen och snett ut mot plankan. Tänk på att båda bitarna kommer att komma till användning så se till att det blir rätt redan från start.
  4. Lägg på plats. Tryck ihop bitarna och se till att inga glipor finns. Täta med hjälp av silikonpistolen och torka bort eventuellt spill.
  5. Ett dyrare golv och det svinn som sker

Har du aldrig lagt ett golv så kommer d u ganska snabbt att bli varse om att en hel del svinn kommer att äga rum. Du kommer att göra fel längs resan, så enkelt är det. Räkna därför på detta också och beställ lite mer golv än vad du kanske tror.

Har du köpt ett mer exklusivt golv så är rådet att du anlitar en golvläggare direkt. Du kan gott prova att lägga ett billigare golv på egen hand, men de riktigt dyra bör tas om hand av ett proffs. Det tjänar du på i längden.

Mer info om golvläggning finns att hitta här: http://www.golvläggarestockholm.net.

30 May 2018